به‌طور متوسط هر ایرانی روزانه ٤٠٠ کیلوکالری اضافه دریافتی انرژی دارد و البته این میزان در گروه‌های سنی، جنسی و جغرافیاهای مختلف متفاوت است.

آمارها وقتی به سلامت ایرانیان می‌رسد، نگران‌کننده می‌شود؛ یعنی درست همان جایی که میزان شیوع بیماری‌های قلبی‌-‌عروقی و تنفسی، سرطان‌ها و… در میان ایرانیان تشریح می‌شود و وضع ابتلای ایرانیان به انواع و اقسام بیماری‌ها اعلام می‌شود.

به نوشته شهروند، دیروز که همایش تغذیه سالم در انستیتو تغذیه و صنایع غذایی برگزار شد، گزارش تازه‌ای از وضع شیوع بیماری‌ها در کشور خوانده شد.

زمانی که مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت و رئیس انستیتو تغذیه و معاون بهداشت وزارت بهداشت به همه‌گیری چاقی و اضافه وزنی و شیوع بیماری‌های کشنده در کشور اشاره کردند: «دیابت، بیماری‌های قلبی‌-‌عروقی، سرطان و بیماری‌های تنفسی عامل ٥٢‌درصد مرگ‌و‌میرها در کشور هستند. همچنین عادت‌های بد غذایی عامل ٣٠‌درصد از موارد سرطان در ایران است؛ به طوری که گفته می‌شود ١٩‌درصد سرطان‌ها که مربوط به دستگاه گوارش است، به دلیل تغذیه ناسالم به وجود می‌آیند. تغدیه ناسالم همچنین عامل ٣١‌درصد بیماری‌های قلبی‌-عروقی است.»

اینها را زهرا عبدالهی اعلام کرد: «بیش از ٧٠‌درصد میانسالان چاق هستند یا اضافه وزنی دارند، این موضوع در میان ٢٠‌درصد کودکان زیر دو ‌سال کشور هم دیده می‌شود.»

براساس اعلام این مسئول در وزارت بهداشت، شیوع چاقی و اضافه وزن با افزایش سن در ایران بیشتر می‌شود؛ به‌طوری که ٥٤‌درصد زنان و ٥٤‌درصد مردان، دچار اضافه وزن یا چاقی هستند و ٧٠ تا ٨٠‌درصد زنان و مردان بالای ٤٥‌سال به این مشکل گرفتارند. به گفته عبدالهی، یکی از عوامل مهم بروز سرطان و بیماری‌های قلبی-عروقی مصرف اندک سبزی و میوه است؛ به‌طوری که ٨٨‌درصد ایرانیان الزام مصرف روزانه پنج وعده سبزی و میوه را رعایت نمی‌کنند: «حد مجاز مصرف شکر در روز ٢٥ گرم است، در حالی‌که ایرانیان روزانه ٦٦ گرم شکر مصرف می‌کنند که بیش از دو برابر حد استاندارد است. همچنین هر ایرانی روزانه ٤٦ گرم روغن مصرف می‌کند در حالی‌که میزان توصیه‌شده آن ٣٥ گرم است.»

این مقام مسئول در وزارت بهداشت همچنین از کاهش ٥٠‌درصدی میزان نمک در نان خبر داد، با این توضیح که: «به‌طور متوسط در گذشته هر صد گرم نان بین دو تا سه گرم نمک داشت که اکنون استاندارد اجباری آن به یک‌درصد کاهش یافته است و با این کار روزانه سه گرم از مصرف نمک مردم کم می‌شود.» وضعیت نگران‌کننده سلامتی ایرانیان هم منجر شد تا بسیج ملی تغذیه سالم راه‌اندازی شود: «بسیج ملی تغذیه سالم از ٢٩ آذر ماه تا ١٥ دی‌ماه اجرا می‌شود.»

بیماری‌های قلبی‌-عروقی عامل ١٦‌درصد مرگ ایرانیان

علی‌اکبر سیاری، معاون وزیر بهداشت هم در این همایش حضور داشت. او با بیان این‌که استاندارد نمک، شکر و روغن در مواد غذایی مصرفی مردم اصلاح شد، گفت: «نمک، شکر و چربی سه عامل مهم تغذیه ناسالم و بروز بیماری‌های غیرواگیر به‌خصوص بیماری‌های قلبی-عروقی و سرطان است و با توجه به میزان بالای مصرف این مواد مضر در ایران، حد مجاز آنها در اقلام غذایی کاهش یافته است.» به گفته او، در حال حاضر میزان مصرف نمک در میان ایرانیان حدود ٢,٥ برابر میانگین جهانی است و همین مسأله باعث شده که بیش از ١٠‌میلیون ایرانی به فشار خون بالا مبتلا باشند.»

سیاری در ادامه به سیمای مرگ در کشور اشاره کرد: «١٦‌درصد مرگ‌و‌میرها در کشور به علت بیماری‌های قلبی-‌عروقی است که در رتبه اول قرار دارد؛ از ٣٨٠ مورد مرگ غیرطبیعی در کشور در ‌سال ٩٠، حدود ٩٣‌هزار مورد مربوط به بیماری‌های قلبی-عروقی، ٤٣‌هزار مورد مربوط به سکته مغزی، ٣٠‌هزار مورد سرطان بود و دیابت و بیماری‌های مزمن تنفسی هم در رتبه‌های بعدی بودند.»

اهالی استان‌های شمالی و شمال غرب کشور چاق‌ترند

در ادامه این همایش، هدایت حسینی، رئیس انستیتو تغذیه و صنایع غذایی ایران، هم صحبت‌هایی کرد و گفت: «بیش از ٤٥‌درصد ایرانیان درگیر چاقی یا اضافه وزنی هستند؛ این عارضه در استان‌های شمالی و شمال غربی کشور شیوع بیشتری دارد.» او ادامه داد: «سوءتغذیه یک چالش و مسأله مهم جهانی است که به دو صورت مصرف کم‌کالری و گرسنگی و نیز اضافه وزن و چاقی خودنمایی می‌کند.»

او به نبود تعادل در مصرف غذا در میان ایرانیان اشاره کرد: «به‌طور متوسط هر ایرانی روزانه ٤٠٠ کیلوکالری اضافه دریافتی انرژی دارد و البته این میزان در گروه‌های سنی، جنسی و جغرافیاهای مختلف متفاوت است.»

به گفته او، سرانه قند، شکر، نمک و چربی در ایران نسبت به متوسط جهانی بالاتر است؛ به‌طوری که سرانه مصرف نمک حدود دو برابر، شکر ٢١‌درصد و روغن ٣٠‌درصد بیشتر از میانگین جهانی است: «اسید چرب ترانس یکی از خطرناکترین روغن‌هاست که عامل مهم بروز سرطان است؛ میزان آن در روغن‌های مصرفی مردم حدود دو دهه پیش ٢٧‌درصد بود که اکنون به حدود ٢ تا ٣‌درصد رسیده و تا پنج تا ١٠‌سال آینده به صفر می‌رسد.»