در شب سیزدهم آبان، سفره تیرماه سیزده شو یکی از آئین های سنتی مازندران در عمارت شهرداری قائم شهر پهن شد.
«تیرما سیزّه شو» یکی از جشن های به جا مانده از دوران ایران باستان است که در روز سیزدهم تیر ماه تبری (معادل ۱۲ آبان ماه شمسی) در مازندران برگزار میشد. تاریخنویسان این جشن را به حماسه آرش کمانگیر نسبت داده اند. اسطورهشناسان هم آن را به طلوع ستاره ی تیشترپهلوی، تیر یا تیشتریه در اوستا مرتبط دانستهاند.
مهمترین آئین تیرما سیزه شو، اجرای رسم «لالِ شیش» است که به همین بهانه، این جشن را لاللالیشو هم نامیدند.
محسن باستانی در حاشیه برگزاری مراسم لال شو در قائم شهر در گفتوگو با مهر، با تأکید بر حفظ فرهنگ های بومی سنتی مازندرانی، اظهار داشت: آیین سیزده تیرماه شو یا لال شو، یکی از سنتهای کهن مازندران است که با برگزاری آن خاطرات زیبایی برای شهروندان قائم شهری تداعی شد.
رئیس اداره میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری قائم شهر با اشاره به استقبال بسیار خوب شهروندان از برنامه های اجرایی در هفته مازندران، گفت: در نظر داریم با هر مناسبت بومی سنتی، برنامه های متنوعی را برای مردم و همشهریان برگزار کنیم.
وی در ادامه این گفتوگو از برگزاری نمایشگاه عکس و موزه مردم شناسی در هفته مازندران در قائم شهر، خبر داد و گفت: این نمایشگاه به همت عکاس و خبرنگار هنرمند قائم شهری، سید اسماعیل عمادی برگزار شده است که با استقبال بسیار خوبی مواجه شد.
باستانی ضمن تقدیر از تلاش کارگروه گردشگری شهرستان و فرماندار و اعضای شورای شهر و شهرداری قائم شهر برای برگزاری برنامه های هفته مازندران، اظهار امیدواری کرد با حمایت مسئولان بزودی موزه قائم شهر، افتتاح شود.
یادآور می شود، مراسم تیرماه سیزده شو یا لال شو با شعرخوانی جمعی از بومی سرایان قائم شهری و آوازخوانی نغمه های بومی محلی همراه بوده و در پایان این مراسم حضار از سفره تیرماه سیزده شو که با انواع میوه های پاییزی و شیرینی های محلی تزیین شده بود، پذیرایی شدند.