بهجز مخالفتهای آشکار و پنهان در همان دولت برای اعلامنکردن بسیاری از اطلاعات و با توجه به بیتوجهی بسیاری از دستگاهها به این موضوع، اعلام پرداختیها از خزانه کشور اگرچه با اماواگرها و خط قرمزهایی همراه است، میتواند به ما نشان دهد اولویتهای دولت در پرداخت هزینههای جاری کشور چگونه است.
نگاهی به پرداختهای خزانه کشور در خرداد، نشان میدهد دو صندوق ورشکسته بازنشستگی کشوری و تأمین اجتماعی نیروهای مسلح چگونه پرهزینهترین دستگاههای کشور در این ماه بودهاند؛ مسئلهای که بهمثابه زنگ خطری برای دولت است تا از سقوط اقتصادی بزرگترین صندوق بازنشستگی کشور، یعنی سازمان تأمین اجتماعی، جلوگیری کند. حضور سازمان بیمه سلامت در نیمه بالایی این جدول نیز بسیار معنادار است و پس از آن میتوانیم به وزارت بهداشت و درمان که پرهزینهترین وزارتخانه دولت در خرداد بوده است، اشاره کنیم.
صداوسیما و حوزههای علمیه نیز بزرگترین دستگاههای فرهنگی بودجهبگیر در این ماه بودهاند. آمدوشد و لابیهای سیاسی برای انتخاب مدیران صندوقهای بازنشستگی و نوع هزینهکرد آنها، افشانشدن فهرست واردکنندگان دارو و اقلام درمانی از سوی وزارت بهداشت و نبود شفافیت در مجموعههای اقتصادی وزارت کار و پاسخگونبودن و تاریکی مطلق صندوقچه اسناد اقتصادی صداوسیما، نمونههایی از شفافیتنداشتن چند دستگاه بزرگ بودجهبگیر خرداد هستند؛ مسئلهای که نشان میدهد شفافیت، آن کیمیایی که با فساد در یک خانه همنشین نمیشود، هنوز میهمان دستگاههای اجرائی و غیراجرائی کشور ما نشده است.
در فهرست روبهرو تنها هزینههای جاری، یارانههای مستقیم و هزینههای اجتنابناپذیر دستگاهها محاسبه شده و مواردی مانند حقوق و دستمزد پرسنل این دستگاهها از گردونه محاسبات خارج شدهاند.
صندوق بازنشستگی کشوری
صندوق بازنشستگی کشوری دومین صندوق بازنشستگی بزرگ کشور و البته بزرگترین صندوق بازنشستگی ورشکسته ایران است. این صندوق سالهاست از نظر اقتصادی ورشکسته محسوب میشود و با وابستگی بیش از ۷۰درصدی به بودجه عمومی کشور، یکی از بزرگترین ردیفهای هزینهای دولت ایران در سالهای اخیر را اشغال کرده است. سال جاری دولت موظف شده بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان به این صندوق کمک مالی کند تا از پس هزینههای دستمزی و درمانی بازنشستگان کشوری برآید. صندوقی با سرمایههای کلان بربادرفته و مدیرانی که پیاپی تعویض میشوند.
نمونهای کوچکتر از آنچه در صورت ادامه سیاستهای غلط دولتها در زمینه صندوقهای بازنشستگی، روزی گریبان صندوق تأمین اجتماعی را هم خواهد گرفت. صندوق بازنشستگی کشوری از ابتدای خرداد تا ۱۱ تیر در مجموع دوهزارو۷۱۶میلیاردو ۶۶۶میلیونو ۷۰۰ هزار تومان بودجه گرفته است که بزرگترین هزینه دولت در ماه خرداد بوده است. صندوق بازنشستگی کشوری از ابتدای سال تاکنون نیز جمعا هفتهزارو۵۹۶میلیاردو ۶۶۶میلیونو ۷۰۰ هزار تومان بودجه گرفته است که تقریبا یکچهارم بودجه ۳۰هزارو ۲۳۴میلیاردی مصوب آن در سال جاری است. به عبارت سادهتر، تا این لحظه دولت به تعهد خود عمل کرده و یکچهارم بودجه صندوق بازنشستگی کشوری را در یکچهارم ابتدایی سال پرداخت کرده است.
تأمین اجتماعی نیروهای مسلح
سازمان تأمین اجتماعی نیروهای مسلح یکی دیگر از صندوقهای بازنشستگی کشور است که دومین دستگاه بزرگ بودجهبگیر در محدوده اول خرداد تا ۱۱ تیر بوده است. این صندوق که وظیفه حمایت از بازنشستگان نیروهای مسلح را برعهده دارد و اگرچه به دلیل ماهیت نظامی آن، امکان دسترسی به بسیاری از اطلاعات اقتصادی آن وجود ندارد، اما همینقدر میتوان گفت که احتمالا این صندوق بیشتر از صندوق بازنشستگی کشوری به بودجه دولت وابسته است.
سازمان تأمین اجتماعی نیروهای مسلح با بودجه ۲۳ هزارو ۲۵۱ میلیاردتومانیاش در سال ۹۷ یکی از بزرگترین ردیفهای هزینهای دولت را به خود اختصاص داده، سازمان تأمین اجتماعی نیروهای مسلح در سهماهه بهار و تا ۱۱ تیر جمعا ششهزارو ۴۱۳ میلیارد و ۳۸۹ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان بودجه گرفته که کمی بیشتر از یکچهارم بودجه مصوب سالانه است. به عبارت بهتر درباره این صندوق بازنشستگی نیز میتوان گفت که دولت به تعهد خود عمل کرده و یکچهارم بودجه آن را در یکچهارم ابتدایی سال پرداخت کرده است.
بنیاد شهید و امور ایثارگران
بنیاد شهید و امور ایثارگران سومین دستگاه بودجهبگیر ماه خرداد از نظر میزان بودجه دریافتی است. بنیاد شهید و امور ایثارگران که یک ماه پس از انقلاب، با دستور رهبر كبير انقلاب به ریاست مهدی کروبی برای رسیدگی به خانواده شهدا و آسیبدیدگان انقلاب اسلامی تشکیل شده بود، هماکنون وظیفه حمایت از خانوادههای بیش از ۲۲۰ هزار شهید، ۵۰۰ هزار جانباز و ۵۰ هزار آزاده را برعهده دارد.
این بنیاد از ابتدای خرداد تا ۱۱ تیر بهجز بودجه پرداخت حقوق و مزایای کارکنان، برای سایر هزینههای خود هزارو ۱۸۹میلیارد و ۱۱۴میلیون و ۶۰۰ هزار تومان بودجه گرفته است. این بنیاد از ابتدای سال جاری، دو هزارو ۸۶۹میلیارد و ۲۷۶میلیون و ۸۷۹ هزار و ۱۵ تومان برای هزینههای غیرحقوق کارکنانش بودجه گرفته است که تقریبا یکچهارم بودجه بنیاد شهید در سال ۹۷ است و به عبارت دیگر، یکچهارم بودجه این بنیاد در یکچهارم ابتدایی سال پرداخت شده است.
سازمان بیمه سلامت ایران
سازمان بیمه سلامت ایران، چهارمین دستگاه بودجهبگیر ماه خرداد، از ابتدای خرداد تا ۱۱ تیر جمعا ۸۷۵ میلیارد تومان بودجه دریافت کرده است. این سازمان از تجمیع بخشهای مختلف سازمان بیمه خدمات درمانی و صندوقهای بیمهای آن در سال ۹۱ شکل گرفته است و وظیفه دارد همه جمعیت کشور را از یک بیمه پایهای درمان برخوردار کند.
بااینحال عدم فرهنگسازی درباره نحوه استفاده از این بیمه، عدم نظارت مناسب و جدی بر نظام پزشکی و استفاده آنان از این بیمه و غلبه فرهنگ درمانگری بر پیشگیری، عملا این طرح را به مرحلهای رسانده است که با وجود هزینههای نجومی، در جهت ارائه خدمات به جامعه چندان موفق نبوده است. سازمان بیمه سلامت بهطورکلی باید در سال ۹۷ چیزی نزدیک به ۱۱ هزارمیلیارد تومان بودجه بگیرد که از این مقدار دو هزارو ۴۸۰ میلیارد تومان آن را تاکنون دریافت کرده است که نشان میدهد دولت کمی بیشتر از یکپنجم بودجه طرح سلامت را در یکچهارم ابتدایی سال پرداخت کرده است.
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دیگر دستگاه بزرگ بودجهبگیر در ماه خرداد بوده است. این وزارتخانه بهجز هزینههای اختصاصی هرکدام از دانشگاههای علوم پزشکی که مستقلا به حسابشان واریز میشود و فارغ از بودجهای که برای پرداخت حقوق و مزایای کارکنانش دریافت میکند، در بازه زمانی ابتدای خرداد تا ۱۱ تیر، ۷۵۱میلیاردو ۲۴۵میلیونو ۹۰۰هزار تومان بودجه گرفته است. این بودجه فارغ از هزینههای مجزایی مانند یارانه دارو و شیرخشک یا کمک به اجرای سیاستهای جمعیتی کشور و کاهش نرخ دارو و واکسن و کیسه خون است که مستقلا از خزانه پرداخت میشوند. دولت در سال جاری و تاکنون ۱۰۵میلیاردو ۶۲۵میلیون تومان یارانه دارو و شیرخشک و ۸۷میلیاردو ۳۰۰میلیون تومان نیز بابت کمک به اجرای سیاستهای جمعیتی کشور پرداخت کرده است. البته تاکنون توضیح دقیقی درباره اینکه سیاستهای جمعیتی کشور که درحالحاضر افزایش جمعیت است چگونه اجرا میشوند، داده نشده است.
وزارت امور اقتصادی و دارایی
این وزارتخانه نیز بهجز بودجهای که برای پرداخت حقوق پرسنل خود دریافت میکند ۷۳۲میلیاردو ۵۳۱میلیونو ۸۱۰هزار تومان در حد فاصل اول خرداد تا ۱۱ تیر دریافت کرده است و مجموع دریافتی این وزارتخانه غیر از حقوق پرسنلش، در سهماهه ابتدایی سال به هزارو۲۱۱میلیاردو ۲۴۲میلیونو ۹۱۰هزار تومان میرسد.
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اگرچه بیشترین بودجه مصوب سال ۹۷ بین وزارتخانههای مختلف کشور را دارد، اما در ماه خرداد ششمین دستگاه از نظر بودجه دریافتی است و در فاصله اول خرداد تا ۱۱تیر درمجموع ۷۲۷میلیاردو ۵۸۱هزارو ۸۰۰هزار تومان بودجه دریافت کرده است.
وزارت جهاد کشاورزی
وزارت جهاد کشاورزی هشتمین دستگاه با بیشترین بودجه دریافتی در خردادماه است که موفق شده بهجز حقوق پرسنل خود، ۵۸۹میلیاردو ۸۸۵میلیونو ۵۰۰هزار تومان بودجه دریافت کند. بخشی از این بودجه را یارانه مستقیم دولت به بخش کشاورزی تشکیل میدهد.
کمیته امداد امام خمینی
کمیته امداد امام خمینی(ره) که تنها سه هفته پس از انقلاب با هدف پشتیبانی از محرومان و مستضعفان و خودکفاکردن آنها تشکیل شده است، هماکنون یکمیلیونو ۵۱۰هزار خانواده را زیر پوشش خود قرار داده و در ماه خرداد ۳۵۱میلیاردو ۶۲۵میلیونو ۹۰۰هزار تومان بودجه دریافت کرده تا نهمین دستگاه بزرگ بودجهبگیر ماه خرداد باشد.
صداوسیما
نام صداوسیما این روزها حسابی به اقتصاد گره خورده است. از تعرفه تبلیغاتی میلیاردیاش برای هر دقیقه تبلیغات تا شرکتهای اقماریاش که در لیستهای پیاپی دریافت ارز دولتی ردپایشان وجود دارد و از خودرو تا خوراک دام وارد کشور کردهاند. این دستگاه عریض و طویل در ماه خرداد ۳۱۷میلیاردو ۷۸۰میلیون تومان بودجه گرفته است که قسمتی از بودجه هزارو ۶۰۰ میلیارد تومانی آن در سال جاری است. این اعداد فارغ از بودجه صد میلیون دلاری صداوسیما از صندوق توسعه ملی است.
وزارت آموزشوپرورش
وزارت آموزشوپرورش فارغ از حقوق پرسنلش، با ۲۲۳میلیاردو ۷۹میلیونو ۵۸۸هزارو ۵۰۰ تومان یازدهمین دستگاه بودجهبگیر بزرگ در ماه خرداد بوده است که نشان میدهد اگر حقوق پرسنل و فرهنگیان آموزشوپرورش را از کل بودجه این دستگاه کم کنیم، آنگاه دیگر نمیتوان این وزارتخانه را جزء وزارتخانههای پرخرج کشور دانست.
کاهش نرخ دارو و واکسن
دولت در خرداد ۱۸۲میلیاردو ۸۵۰میلیون تومان برای کاهش نرخ دارو، واکسن، کیسه خون و شیر خشک پرداخت کرده است. این بزرگترین هزینه مستقل دولت برای یک هدف خاص در ماه خرداد است.
منبع: روزنامه شرق