هفته نامه اکونومیست با انتشار گزارشی از کمبودهای کشور قطر برای برگزاری جام جهانی ۲۰۲۲ فوتبال خبر داده و تاکید کرده احتمال کمک ایران به قطر برای برگزاری این رویداد مهم ورزش جهانی دور از انتظار نیست.
بر اساس این گزارش برگزاری جام جهانی فوتبال در سال ۲۰۲۲ در کشور کوچک قطر به عنوان یک رویداد منطقه ای است و پیشتر سایر کشورهای عربی همسایه قطر در حاشیه خلیج فارس وعده ارایه کمک و تسهیلات به قطر برای برگزاری هر چه بهتر این رویداد جهانی را داده بودند. برای مثال از ارایه هتلهایشان برای اقامت طرفداران فوتبال تا وعده امارات برای میزبانی برخی بازیها. اما در ماه ژوئن سال گذشته میلادی کشورهای عربستان سعودی، امارات متحده عربی و بحرین اعلام کردند روابط سیاسی شان را با قطر قطع کرده و این کشور را تحت محاصره همهجانبه قرار داده اند.
از آن زمان به بعد نام یک کشور جایگزین به میان آمده: ایران. ایران همسایه بزرگ شمالی قطراست که در ۶ ماه گذشته با کمک به قطر برای دور زدن تحریم های همسایگان عربش، به دولت دوحه کمک شایانی کرده است. مقامات دو کشور مذاکرات اولیه را برای کمک احتمالی ایران به قطر برای برگزاری هر چه بهتر بازیهای جام جهانی آغاز کرده اند.
منبع عکس: گتی ایمجز
ایران میتواند بسیاری از مسافران جام جهانی ۲۰۲۲ قطر را در هتلهای خود در دو جزیره کیش و قشم اسکان دهد. هر چند مشکل عمده در این زمینه اعمال قوانین شریعت در ایران و مواردی همچون منع مصرف الکل در این کشور است.
از سوی دیگر برگزاری برخی بازیها در ایران نیز میتواند در دستور کار باشد اما در این زمینه مشکل عمده محدودیتهای جاری در ایران در زمینه ورود زنان به استادیومهای ورزشی است و به نظر نمیرسد برگزاری برخی بازیها در ایران با شرایط موجود امکان پذیر باشد.
قطر باید در نظر داشته باشد که آماده اسکان دستکم ۱ میلیون مسافر جام جهانی باشد. بدین منظور این کشور وعده ایجاد ظرفیت ۱۰۰ هزار اتاق در هتل را داده است که تا کنون ۴۵ هزار اتاق آماده کرده است.
از سوی دیگر قطر نیاز به ۱۲ استادیوم دارد که تا حالا طرح ساخت ۸ استادیوم به پیش رفته و ۴ استادیوم دیگر برای برگزاری این بازیها نیاز است.
از سوی دیگر مشارکت ایران در میزبانی جام جهانی ۲۰۲۲ قطر یک مشکل عمده دیگر نیز دارد و آن احتمال حضور تیم های آمریکا و اسراییل در جام جهانی بعدی است در حالی که این دو کشور در جام جهانی امسال در روسیه غایباند.
اما “حسن الفتوی” مدیر برنامه ریزی جام جهانی ۲۰۲۲ در قطر نگاه خوش بینانهای نسبت به احتمال مشارکت ایران و دیگر همسایگان عرب قطر در برگزاری جام جهانی۲۰۲۲ دارد و معتقد است: “اگر دو کره توانستهاند در المپیک زمستانی ۲۰۱۸ پیونگ چانگ زیر یک پرچم شرکت کنند، منطقه خاورمیانه هم میتواند میزبان جام جهانی ۲۰۲۲ باشد.”
با این حال تا کنون کشورهای امارات و عربستان سعودی هیچ نرمشی به قطر نشان نداده اند که نشانه های آن عدم نصب پرچم قطر روی برج خلیفه دوبی در جشن های آغاز سال ۲۰۱۸ – با وجود نصب پرچم همه کشورها- و نیز عدم دعوت از قطر برای حضور در مسابقات جهانی شطرنج در عربستان سعودی در سال گذشته میلادی است.
اما تا زمان برگزاری جام جهانی قطر هنوز بیش از ۴ سال زمان باقی مانده و در طی این مدت تحولات و تغییرات عمدهای میتواند در خاورمیانه صورت پذیرد و جو و شرایط کنونی عوض شود.