«سید حسین موسویان» پژوهشگر دانشگاه پرینستون در گفت وگویی با تارنمای خبری «میدل ایست آی» با یادآوری تاریخ طولانی تحریم های آمریکا گفت: ایران مجرّبترین کشور جهان در مهار تحریمهاست.
به گزارش بامداد یکشنبه ایرنا به نقل از این رسانه، موسویان ادامه داد: ایران برای ۴۰ سال تحریم بوده است. فکر نمیکنم هیچ کشور دیگری در منطقه، این چنین تجربه و ظرفیت مقابله با تحریمها را داشته باشد.
این دیپلمات سابق ایرانی افزود: جنگ ایران و عراق در دهه ۱۹۸۰ موجب شد ایران به خودکفایی در توسعه تسلیحات غیرهستهای روی بیاورد. امروز، ایران قویترین کشور منطقه در این زمینه، از ساخت تانک و هواپیما گرفته تا موشک و جنگنده است.
وی با تاکید بر حرکت ایران به سمت کاهش وابستگی به فروش نفت، گفت که انتظار دارد تحریمها در حکم یک پیروزی برای تهران باشد.
موسویان به تازگی در گزارشی در همین ارتباط که در خبرگزاری رویترز منتشر شد، پنج دلیل برای شکست تحریمهای آمریکا علیه ایران ذکر کرده بود.
نخست آنکه هیچ جایگزینی برای نفت ایران در بازارهای جهانی وجود ندارد و واشنگتن ناچار به صدور معافیتهایی برای تداوم صادرات نفت ایران است. دوم آنکه جنگ تجاری ترامپ با چین و تحریمهای اقتصاد علیه روسیه، هرگونه احتمال همکاری پکن و مسکو با آمریکا را تضعیف میکند.
سومین دلیل برای شکست تحریمها آنکه زمینه برای یک تغییر تاریخی در سیستم پولی و مالی جهان ایجاد شده و چنانچه اروپا در ایجاد یک نظام مالی جداگانه برای همکاری با ایران موفق شود، به الگویی برای کشورهای جهان تبدیل خواهد شد.
چهارمین دلیلی که موسویان آورد، اهمیت حفظ برجام از منظر سیاسی برای اعضای این توافق و تبدیل شدن آن به ابزاری برای مقابله با یکجانبهگرایی آمریکا است.
پنجمین دلیلی هم که این دیپلمات سابق هستهای برای شکست تحریم های آمریکا ذکر کرد، ناکامی آمریکا در همراه کردن متحدانش همچون ژاپن و اتحادیه اروپا علیه ایران است.
اتحادیه اروپا ظرف ماه های گذشته بارها آمریکا را برای خروج از برجام سرزنش و با وضع مجدد تحریم ها علیه ایران مخالفت کرده و ساز وکاری برای حفظ روابط تجاری با ایران تدارک دیده است.
دولت آمریکا اردیبهشت سال جاری با عهدشکنی و نقض صریح قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد، از توافق هستهای خارج شده بود.