روحانی هر آنچه را میخواست در مذاکره به طرف آمریکایی بیان کند از تریبون سازمان ملل گفت
یک کارشناس ارشد مسائل راهبردی سخنرانی رئیس جمهور در اجلاس سازمان ملل متحد را پیامی نافذ، و بیانگر اقتدار، صلح و استقامت خواند.
زهره نوروزپور: سخنرانی روسای جمهور ایران و آمریکا پایان یافت، سخنرانیای که با حواشی بسیار برای دونالد ترامپ و تمسخر حضار تمام شد. سخنرانی دکتر حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان نیز با پیام و پاسخ قاطع وی به گزافه گویی های ترامپ پایان یافت که البته با بازتاب گسترده ای در رسانه های خبری آمریکا همراه شد. در این باره دکتر علیرضا اکبری کارشناس ارشد مسائل راهبردی به خبرآنلاین گفت: «حقیقت اینست که، حضور و ارائهای موثرتر، نافذتر و دقیقتر از انچه که امروز آقای روحانی در مجمع عمومی ملل متحد ارائه کرد، قابل تصور نبود. »
بنیانگذار “پژوهش های راهبردی تصمیم” با اشاره به سخنرانی دقیق رئیس جمهور درباره مواضع کشورمان در قبال ایالات متحده، بیان داشت: «نطق روحانی، مملو از عبارات محکم، موثر، بجا و اقناع کننده بود. مواضع رسمی او نسبت به ایالات متحده، بیش از آنکه ناظر بر مسائل موقعیتی و گذرا و ایذایی باشد، ساختارگرایانه و اصولی و متوجه بنیانهای ضد حقوقی و نقد موثر رویکردهای یکجانبهگرایانه دولت آمریکا بود.»
معاون اسبق وزیر دفاع در دوره اصلاحات درباره نحوه سخنرانی گفت: «مباحث اختلافی را در یک چارچوب قانونی و مستظهر به ساختار مشروع حقوق بینالملل با ذکاوت و ظرافت فوقالعاده طراحی و ارائه نمود. یک هجوم دلنشین و قابل دفاع، به نحوی که هر پاسخ طرف مقابل، او را در موضع عکسالعمل و ضعف قرار میدهد.
قرار دادن دولت امریکا، در وضعیت مواجهه با ساختارها و روندهای مقبول بینالمللی و سخن گفتن از موضع فراتر از رئیس یک دولت، بلکه مدعی مقبول سیستم پذیرفته شده بینالمللی، روحانی را نه فقط از ترامپ، بلکه از تمام دیگر سخنرانان این مجمع، بالاتر قرار داد.
تبیین دقیق از خطوط متضاد بین منافع یکجانبهگرایانه آمریکا، با همه دیگر طرفهای بینالملل، نمایندگان جامعه جهانی را بشدت مسحور خود کرد.»
اکبری درباره سخنرانی ترامپ افزود: «علیرغم سخنان شخصی و سخیفی که ترامپ نسبت به دولت و حاکمیت ایران ایراد کرد، و برغم سبکسری که او در تعریف از خود داشت، و موجب مضحکه جمع شد، رویکرد متین و استوار و دقیق و قانع کننده روحانی، تفاوت سطح و برتری عزتمند روحانی را با قدرت تمام، به رخ کشید.»
وی در رابطه با تعیین خط مشی سیاسی میان ایران و آمریکا و تبین آن در حضور جامعه ملل بیان کرد: «روحانی مسایل دوجانبه تهران-واشنگتن را بخوبی تبیین کرد، مواضع و رویکرد اصولی ایران را با قاطعیت شرح داد، و ضمن استناد به توافق بینالمللی برجام، قطعنامه شورای امنیت ۲۲۳۱ را ملاک دیگری برای ارجاع مدعیات آمریکا قرار داد.
در مسایل منطقهای، روحانی، آمادگی ایران برای تداوم روند سازنده و سازوکار چهارجانبه حل و فصل بحران سوریه را مورد تاکید قرار داد، و بعبارتی، خارج ماندن امریکا و متحدان منطقهای او از روند مدیریت بحران سوریه را خاطرنشان کرد.
اراده ایران برای مبارزه با تروریسم و تعقیب مدافعان تروریسم را با ارجاع به آخرین اقدام تروریستی که در اهواز رخ داد، مورد تاکید قرار داد.
شاهبیت سخنان روحانی، استفاده از استعاره «گفتگو از تریبون ملل متحد»، و ارجاع حل و فصل هر گونه اختلاف به میثاقهای فراگیر بینالمللی بود.
غافلگیر کننده ترین جمله روحانی، اعلام آمادگی او برای مذاکره، از قلب ساختار نظام بینالملل بود، بویژه آنگاه که مراتب عدول و تمرد دولت ایالات متحده از سازوکارها، میثاقها و توافقات بینالمللی را با ذکر مهمترین نمونههای آن، برشمرد.
پر واضح بود که، منظور روحانی از عبارت مذاکره، نشستن و گفتگو نبود، بلکه، با شرح نافذ بیاعتباری ترامپ به تعهدات خود، در واقع دولت امریکا را در موضوع مذاکره، خلع سلاح کرد.
روحانی در حقیقت با تیزی خاصی، تریبون مجمع عمومی را، به سهم خود از میز مذاکره دوجانبه با ترامپ، اما در مقابل چشم جهانیان، تبدیل کرد، و هرآنچه را که میخواست در مذاکره به طرف آمریکایی بیان کند، از آن تریبون، فشرده و متقن، بیان کرد.
او از مواضع و حقوق قطعی کشور، در زمینه اقتدار دفاعی و نظامی و نیز حضور مشروع ایران در مناطق بحرانی منطقه، بخوبی دفاع کرد.
در یک کلام، روحانی توانست در یک نطق پانزده دقیقهای، ضمن ارائه تصویری شفاف و مشروع، از چهره مستحکم، منطقی، مصمم و قاطع و استوار کشور، و افشاء و محکوم نمودن منطقی و حقوقی طرف آمریکایی، برنده قطعی دوئل دوجانبه با ترامپ، در مقابل جامعه جهانی شد.»
این کارشناس مسائل استراتژیک در باره واکنش حضار گفت: «عکسالعمل مشفقانه حضار در سالن مجمع، نشانه بارزی از پیروزی موثر روحانی، و شکست سخت ترامپ بود.
روحانی پیام صلح و اقتدار و استقامت ملت ایران را بخوبی منتقل کرد. ایکاش محیط داخلی و سیاست اقتصادی دولت نیز برنده چالشهای سخت موجود باشد. »