عملیات محصور سازی ، زهکشی شیرابه ها ،خاک ریزی و آهک باشی تمامی ۲۸ مرکز دفن زباله مازندران طبق برنامه زمان بندی انجام و تکمیل و حل معضل پسماند استان وارد مرحله جدیدی شده است.
ساماندهی مراکز دفن زباله ،تفکیک زباله از مبداء ، تبدیل زباله به کود و انرژی و کاهش تولید زباله چهار محور برنامه ریزی شده برای حل معضل مزمن پسماند مازندران در دوره فعالیت استاندار دولت دوازدهم در این استان بوده است.
محمد اسلامی به عنوان بیست و دومین استاندار مازندران آبان ماه سال پیش پس از دریافت حکم از وزارت کشور ، اولین دستورالعمل برای مدیران استان را در چارچوب توسعه پایدار ، زدودن زباله از چهره استان اعلام کرد و وعده داده بود که با پیگیری و سماجت زباله زدائی از چهره استان را در سریع ترین زمان ممکن انجام خواهد داد تا مازندران از وضعیتی که دچار آن است، رهائی یابد.
**تفکیک زباله از مبداء
بر اساس برنامه، همزمان با ساماندهی مراکز دفن زباله، طرح تفکیک زباله از مبداء در ۶۰ شهرداری شهرهای استان آغاز شد و طبق برنامه تاپایان سال جاری ۳۰ درصد زباله استان برابر با پنج درصد از وزن آن باید از مبدا تفکیک شود تا در گام نخست هزینه حمل و نقل زباله ها برای دفن کاهش یابد.
بر اساس آمارهای رسمی ، مازندرانی ها روزانه بیش از سه هزار و ۱۰۰ تن زباله تولید می کنند و این میزان با احتساب زباله تولیدی گردشگران در برخی از فصول سال تا ۲ برابر افزایش می یابد.
مدیر کل امور شهری و شوراهای استانداری مازندران در گفت و گو با خبرنگاران در تشریح آخرین وضعیت پسماند استان گفت که با دستور و پیگیری شخص استاندار و طبق برنامه زمان بندی شده، خرداد ماه امسال ساماندهی مراکز ۲۸گانه دفن زباله استان با انجام عملیات محصور سازی و زهکشی شیرابه ها به اتمام رسیده است.
محمد محمدی تاکامی افزود: عملیات خاک ریزی و آهک پاشی نیز هر روز در محل دفن زباله به درستی انجام و همه مراکز دفن زباله به صورت روزانه پایش می شوند.
وی با بیان اینکه طرح تفکیک زباله از مبداء دومین مرحله از ساماندهی پسماند مازندران است، گفت که طبق برنامه تا پایان سال جاری پنج درصد از وزن زباله برابر با ۳۰ درصد حجم زباله باید از مبداء تفکیک شود.
محمدی تاکامی اظهار داشت: با همکاری شهروندان و معاونت فرهنگی و اجتماعی شهرداری ها، دوره های مختلف آموزشی برای گروههای مختلف سنی با موضوع تفکیک زباله از مبداء در مناطق و محلات شهرها در حال اجراست.
وی بیان داشت: بر اساس مصوبه شورای پسماند مازندران، زباله گردی نیز در محل دفن زباله تا پایان امسال ممنوع خواهد شد.
مدیر کل امور شهری و شوراهای استانداری مازندران به تشویق ها و حمایت های شهرداری و شورای پسماند در اجرای طرح تفکیک زباله از مبداء اشاره کرد و توضیح داد: به طور یقین با رسیدن به تفکیک زباله از مبداء هزینه های شهرداری در حمل و نقل زباله از محل تولید تا محل دفن کاهش می یابد.
مدیر کل امور شهری و شوراهای استانداری مازندران با بیان اینکه سومین مرحله مدیریت پسماند استان تبدیل زباله به کود و انرژی است، توضیح داد: گستردگی معضل زباله در مازندران سبب شده است تا مدیریت پسماند در این استان منطقه بندی شود تا برنامه ریزی برای حل آن با سرعت و کیفیت بهتری صورت گیرد.
وی ادامه داد: در مدیریت زباله و پسماند ،استان به ۹ منطقه تقسیم شده است و این تقسیم بندی هم مبتنی بر راه حل های اندیشیده شده برای حل معضل است .
او با بیان اینکه مشکل پسماند مازندران قرار است با ایجاد ۲ نیروگاه زباله سوز در شهرهای ساری و نوشهر و احداث کارخانه کمپوست و زباله سوز در هفت منطقه دیگر حل شود، توضیح داد: نیروگاه زباله سوز نوشهر آماده بهره برداری است و در مرحله آزمایشی قرار دارد و آئین افتتاح رسمی آن طبق برنامه دهه فجر امسال برگزار می شود.
محمدی تاکامی با بیان این که نیروگاه زباله سوز ساری در مرحله نصب تجهیزات قرار دارد، گفت: تمامی تجهیزات چینی این نیروگاه خریداری و از بنادر کشور وارد محل سایت شده است و تا کنون ۸۳۰ میلیارد ریال کمک دولتی برای این نیروگاه به شهرداری ساری پرداخت شد.
وی ظرفیت نیروگاه زباله سوز ساری را ۴۵۰ تن زباله تر و خشک در روز اعلام کرد و افزود: این نیروگاه نیز تا پایان سال جاری به مرحله فعالیت آزمایش می رسد.
مدیرکل امور شهری و شوراهای استانداری مازندران به فعالیت کارخانه کمپوست بهشهر اشاره کرد و گفت: این کارخانه در حال فعالیت، زباله های شهرهای گلوگاه، بهشهر و نکا را تحت پوشش قرار می دهد.
وی با بیان اینکه بخشی از زباله های خشک نظیر انواع مصالح ساختمانی، زباله های الکترونیکی و لوازم خانگی نیاز به دستگاه پرس دارد و یا باید در نیروگاه زباله سوز با حرارت تبدیل شوند، افزود: با راه اندازی نیروگاه ساری تمام زباله های ساری و شرق استان حل و فصل می شود.
او ادامه داد: کارخانه کمپوست بابل هم در حال حاضر با ظرفیت ۱۰۰ تنی در حال فعالیت است که تا پایان سال با خرید و نصب تجهیزات جدید ظرفیت آن به ۳۰۰ تن افزایش می یابد.
محمدی تاکامی یکی از مشکلات ساخت کارخانه کمپوست را در باقی ماندن بخشی از زباله ها دانست و گفت : فقط نیمی از زباله ها در فرایند کمپوست تبدیل و فرآوری می شود و بقیه باید با ایجاد و نصب چند دستکاه دیگر امحاء و بازیافت شود که در هر ۲ مکان کارخانه کمپوست بابل و بهشهر استان مازندران فعلا چنین شرائطی وجود ندارد.
وی افزود: پس از راه اندازی نیروگاههای ساری و نوشهر ، برگشتی های کارخانه های کمپوست که معمولا ارزش حرارتی بالایی خواهد داشت به این نیروگاه ها منتقل می شود.
محمدی تاکامی پنج منطقه دیگر مدیریت پسماند مازندران را شامل تنکابن ، نور ، قائمشهر ، آمل و بابلسر اعلام کرد و توضیح اد : در تنکاین کارخانه کمپوست در دست ساخت است ، در شهرهای نور و قائمشهر نیز پیمانکاران واجد شرایط انتخاب شدند و در شهرهای بابلسر و آمل نیز در خصوص انتخاب روش مورد نظر برای مدیریت پسماندها ، جلساتی برگزار شده اما نهایی نشده است.
وی به حل معضل شیرابه زباله های مازندران نیز اشاره کرد و گفت: برای هر ۹ منطقه مدیریت شیرابه زباله بررسی و در حال اجرای عملیات مورد نظر هستیم.
مدیرکل امور شهری استانداری مازندران توضیح داد: طبق بررسی های علمی صورت گرفته شیرابه های زباله را می توان با تغییرات و کم کردن درصد آلودگی و تصفیه به آب کشاورزی تبدیل کرد که این روش در محل دفن زباله های نور ،قائمشهر ، بابلسر و آمل در دست اقدام است.
وی روش دیگر حل معضل شیرابه زباله را تبدیل آن به فوم اعلام کرد و گفت: فوم ها برای خاموش کردن آتش در آتش نشانی کاربرد دارد.
او افزود: در حال حاضر این روش در محل دفن زباله بابل در مرحله آزمایش است./ ایرنا