تیم ملی ایران در مسابقات جام جهانی با کسب ۴ امتیاز از ۲ بازی در رتبه دوم گروه اول مسابقات قرار گرفته است.ایران در دوبازی نمایش فوق العاده ای نداشته اما نتیجه ای قابل قبول گرفته است. اما فکر می کنید تیم ملی ایران با توجه به امکانات و سابقه اش باید چه نتیجه ای در مسابقات جام جهانی بگیرد؟ از تیم ملی باید چه انتظاری داشته باشیم؟

 پس از برگزاری دو مسابقه از مسابقات مقدماتی جام جهانی به نظر می رسد که جایگاه فوتبال ایران در آسیا به سوال اصلی هواداران تیم ملی تبدیل شده است. آنهایی که انتظار داشته اند تیم ملی مقابل قطر و چین نتایج بهتر و بازی بهتری ارائه کند حالا این سوال را مطرح می کنند که چطور فوتبال ایران با کارلوس کی روش توانایی شکست ساده و زیبای چین و قطر را ندارد. این گزارش شامل جداولی مربوط به ساختار حال حاضر فوتبال ایران و عملکردش در سال های اخیر است. گزارشی که به دنبال پاسخ یک سوال اساسی است؛ جایگاه فوتبال ایران در آسیا کجاست؟

برای پیدا کردن جواب این سوال اول باید بدانیم فوتبال ایران چه امکاناتی دارد و پیش ازاین چه مقام هایی به دست آورده که با توجه به این دو به جواب سوال برسیم.

سرمربی و رتبه یک

تیم ملی ایران در حال حاضر بهترین مربی حاضر در فوتبال آسیا را در اختیار دارد و البته با او به بهترین رتبه رنکینگ فیفا هم دست پیدا کرده است. برای به دست آوردن کی روش هزینه ی زیادی را متحمل شده و این سرمربی موفق شده ایران را به رکوردی بی نظیر در صدرنشینی فوتبال آسیا برسد اما سایر داشته های فوتبال ایران چیست. زمین مسابقه ، امکانات و تجهیزات و البته بازیکنان درجه اول.

جایگاه فوتبال ایران در آسیا کجاست ؟(+جدول/تحلیل)

ستاره های اروپایی

تیم ملی ایران مانند تعداد زیادی از تیم های حاضر در مسابقات مقدماتی جام جهانی بازیکنان درجه یک ندارد. بازیکنانی که در لیگ های معتبر اروپایی بازی کنند. در این جدول مشخص می شود که هرچند کی روش در هر پست ۳بازیکن خوب دراختیار دارد اما هیچ کدام از بازیکنان به کیفیتی نرسیده اند که توسط تیم های درجه اول اروپایی جذب شوند.

تعداد بازیکن در لیگ های درجه اول اروپا

رتبه

کشور

لیگ برتر

بوندسلیگا

لالیگا

سری آ

فرانسه

جمع کل

۱

ژاپن

۲

۶

۱

۲

۲

۱۳

۲

کره جنوبی

۲

۴

۶

۳

استرالیا

۲

۲

۱

۵

۴

عراق

۱

۱

ایران

پوشاک درجه یک 

تیم ملی ایران تا قبل از همین دودیدار پیراهن جیووا را به تن می کرد و پیشتر از آن هم حتی درجام جهانی ۲۰۱۴ لباس ال اشپورت به تن داشت. حالا هم تیم ملی بدون قرارداد و با هزینه قابل توجه از آدیداس پیراهن می خرد تا شاید در فروردین ماه با آدیداس قرارداد امضا کند البته پس ازاینکه مشکل قراردادش با جیووا حل شد.

جدول اسپانسرینگ پیراهن تیم ملی کشورهای حاضر در مسابقات مقدماتی جام جهانی

کشور

برند

کشور

برند

کره جنوبی

نایک

استرالیا

نایک

قطر

نایک

عربستان

نایک

چین

نایک

ژاپن

آدیداس

سوریه

آدیداس

امارات

آدیداس

ایران

جیووا- آدیداس

تایلند

گرنداسپورت

ازبکستان

جوما

عراق

جوکا

بی استادیوم هرگز

تعداد استادیوم های ایران با توجه به جمعیتی که دارد در رتبه ششم گروه اول مسابقات است. البته از این تعداد استادیوم اگر از حق نگذریم فقط همان استادیوم آزادی ساخته شده در حدود چهل سال قبل به کار می آید و باقی استادیوم هایی که حتی جدید هم ساخته شده اند از استاندارد های لازم برخوردار نیستند. درهمین فهرست ۶ استادیوم حضور دارند که سالهاست در حال ساخت هستند و یا هنوز کامل نشده اند ویا کیفیت بسیار بدی دارند درمقابل قطر خارج از فهرست ۸ استادیوم ۴۰ هزار نفری درجه یک برای جام جهانی در حال ساخت داردبه این فهرست شما می توانید زمین تمرین های نداشته تیم ملی ایران را هم اضافه کنید. تیم ملی ایران به دلیل نداشتن زمین چمن مناسب مجبور است اردوهای بلند مدت در کشورهای مختلف را تجربه کند تا از امکاناتی که در ایران نیست در خارج از کشور بهره ببرد اما در تهران ، پایتخت ایران هم تیم ملی به غیر از زمین شماره یک همیشه برای پیدا کردن چمن خوب با مشکل مواجه است.

جدول بررسی تعداد استادیوم کشورهای هم گروه ایران در مسابقات جام جهانی

رتبه

کشور

جمعیت (میلیون)

تعداد استادیوم فوتبال

هراستادیوم برای چند نفر؟

استادیوم ها با گنجایش

۳۰ هزارنفر وبیشتر

۱

قطر

۲٫۵

۱۶

۰٫۱۵ میلیون

۱

۲

کره جنوبی

۵۰

۱۴۰

۰٫۳۵ میلیون

۲۵

۳

سوریه

۱۷

۳۰

۰٫۵۶ میلیون

۴

۴

ازبکستان

۳۰

۳۳

۰٫۹ میلیون

۳

۵

چین

۱۳۷۶

۷۱۰

۱٫۹۳ میلیون

۷۰

۶

ایران

۷۷٫۴

۳۹

۱٫۹۸ میلیون

۸

جایگاه فوتبال ایران در آسیا کجاست ؟(+جدول/تحلیل)

ساختار فوتبال ملی

تیم های ملی کره و ژاپن و البته استرالیا ساختار محکم تیم ملی در رده های سنی مختلف را پشت سر خود دارند . آنها در همه رده ها تیم های ملی دارند و همین تیم های ملی به آینده های فوتبال شان تبدیل می شود. چین در ساختار تیم ملی رتبه بعدی را در اختیار داردو قطر و امارات هم جدیدا به ساختاری شبیه به آنچه بزرگان فوتبال آسیا دارند روی آورده اند. هرچند بنیه استعدادهای قطر و امارات قابل قیاس با ایران نیست . اما تیم ملی ایران در دو دوره اخیر ریاست کفاشیان به صورت منظم تیم های نوجوانان و جوانان و امید دارد که البته همین را هم قبل تر نداشته است. با این حال برای رسیدن به تیم های درجه یک آسیا. تیم های ملی رده های سنی مختلف ایران به زمین های چمن خوب و متعدد احتیاج دارند . همان چیزی که حتی تیم ملی بزرگسالان هم ازآن محروم است.

فوتبال باشگاهی

زمینه و اساس یک تیم ملی موفق لیگ پویاست. لیگ برتر در سال های اخیر به پویایی رسیده و قوانین جوانگرایانه اش به تیم ملی کمک کرده است اما همین لیگ برتر از کنفدراسیون فوتبال آسیا چه امتیازی گرفته است. جدول امتیاز بندی کنفدراسیون فوتبال آسیا ایران را در رتبه چهارم سهمیه بندی قرارداده و به ایران ۲+۲ سهمیه داده است. اما این رتبه شامل نتایج تیم ملی و امتیازات باشگاهی است. اگر امتیازاتی که به تیم ملی داده شده را از سهمیه ایران کم کنیم رتبه ایران در رنکینگ اعلامی afc به شکل زیر از از چهارم به هفتم تنزل پیدا می کند. رتبه ای که باید به آن ۲+۱ سهمیه تعلق بگیرد نه بیشتر.

جدول محاسبات AFC بدون امتیازات تیم ملی

رتبه

کشور

امتیاز باشگاهی

۱

کره جنوبی

۷۰

۲

امارات

۶۹

۳

عربستان

۶۸

۴

قطر

۶۳

۵

چین

۶۲

۶

ژاپن

۵۶

۷

ایران

۵۳

۷

استرالیا

۵۳

۹

ازبکستان

۳۹

۱۰

کویت

۳۵

سرمایه گذاری در لیگ برتر

یکی از دلایل عقب ماندن فوتبال ایران از آسیا عدم سرمایه گذاری خصوصی در لیگ برتر است. فوتبال ایران نه حق پخش دارد ونه کپی رایت و به همین دلیل ساده برگزاری اش صرفه اقتصادی ندارد. لیگی که از پول دولت تغذیه می کندو بازگشتی ندارد که در آن سرمایه گذاری انجام شود . نه پیشرفت لازم را دارد و نه به تیم ملی کمک می کند. تصور کنید که باشگاه های خصوصی امکانات و تجهیزاتی مانند زمین های چمن درست و درمان و پیشرفته داشته باشند و با کمپ هایشان بتوانند به تیم ملی کمک کنند. چیزی که در حال حاضر فقط آرزوست.

جدول رتبه بندی لیگ های آسیایی براساس جذب سرمایه خصوصی سال جاری

رتبه

کشور

ارزش لیگ

گران ترین

بازیکن

جمع پرداختی به ۵۰ بازیکن گرانقیمت

تعداد بازیکن خارجی

در ۵۰ بازیکن گرانقیمت

مدل هزینه

۱

چین

۳۳۶میلیون

۳۲ میلیون

۲۶۲٫۸۵ میلیون

۴۸

خصوصی

۲

ژاپن

۲۲۸میلیون

۳٫۵ میلیون

۵۶ میلیون

۱۳

خصوصی

۳

امارات

۱۳۳میلیون

۱۳ میلیون

۱۲۶٫۳ میلیون

۴۴

خصوصی

۴

کره جنوبی

۱۱۵میلیون

۲٫۵ میلیون

۵۲ میلیون

۱۲

خصوصی

۵

استرالیا

۶۳ میلیون

۲میلیون

۳۳٫۷۵۰ میلیون

۲۱

خصوصی

۶

قطر

۱۱۸ میلیون

۷ میلیون

۹۵٫۷ میلیون

۴۸

نیمه دولتی

۷

عربستان

۸۴ میلیون

۵٫۵ میلیون

۵۸٫۳۵ میلیون

۲۹

نیمه دولتی

۸

ایران

۱۰۲ میلیون

۱٫۵ میلیون

۳۰٫۷ میلیون

۴

دولتی

جایگاه فوتبال ایران در آسیا کجاست ؟(+جدول/تحلیل)

تیم چندم برای جام جهانی 

تیم ملی ایران با همین امکانات و به واسطه استعدادها و البته مربیانی که داشته اخیرا در ۳ دوره جام جهانی شرکت کرده است اما همین ۳ دوره ایران را تیم اول آسیا نکرده. ایران در ۳۰ سال اخیر چهارمین تیم آسیا در صعود به جام جهانی است. البته به شرطی که بدانیم تیم ملی استرالیا در دو دوره حضورش در مقدماتی جام جهانی صعود ۱۰۰درصدی داشته و حتما رتبه ای بهتر از ایران داشته است.

جدول صعود به جام جهانی ۸ دوره اخیر (۳۰ سال گذشته)

رتبه

کشور

تعداد

سال ها

۱

کره جنوبی

۸

۱۹۸۶،۱۹۹۰،۱۹۹۴،۱۹۹۸،۲۰۰۲

،۲۰۰۶،۲۰۱۰،۲۰۱۴

۲

ژاپن

۵

۱۹۹۸،۲۰۰۲،

۲۰۰۶،۲۰۱۰،۲۰۱۴

۳

عربستان

۴

۱۹۹۴،۱۹۹۸،۲۰۰۲

۲۰۰۶

۴

ایران

۳

۱۹۹۸،۲۰۰۶،۲۰۱۴

۵

استرالیا

۲

۲۰۱۰،۲۰۱۴

۶

کره شمالی

۱

۲۰۱۰

۷

چین

۱

۲۰۰۲

۸

عراق

۱

۱۹۸۶

۹

امارات

۱

۱۹۹۰

چندمین تیم آسیا

ایران در ۳۲ سال گذشته در ۹ دوره جام ملت های آسیا شرکت کرده که بهترین نتیجه اش رسیدن به نیمه نهایی بوده است. این مدل نتیجه گیری ایران را تیم هشتم ۳۰ سال اخیر در آسیا می کند. پس از تیم هایی که همگی نتایجی بهتراز ایران کسب کرده اند.

جدول جام ملت های آسیا ۹ دوره اخیر (۳۲ سال گذشته)

رتبه

کشور

قهرمانی

حضور

در فینال

حضور

در نیمه نهایی

۱

ژاپن

۴

۴

۵

۲

عربستان

۳

۶

۶

۳

استرالیا

۱

۲

۲

۴

عراق

۱

۱

۲

۵

کره جنوبی

۲

۵

۶

چین

۲

۵

۷

امارات

۱

۳

۸

ایران

۴

۹

کویت

۲

۱۰

ازبکستان

۱

ستاره ایران کیست؟

تیم ملی ایران در ۱۰ سال اخیر موفق به کسب جایزه بهترین بازیکن آسیا نشده است. یعنی فوتبال ایران در ۱۰ سال اخیر هیچ ستاره قابل توجهی نداشته است.

جدول انتخاب بهترین بازیکن آسیا در ۱۰ سال اخیر

رتبه

کشور

تعداد

سال ها

۱

چین

۲

۲۰۱۳،۲۰۱۵

۲

عربستان

۲

۲۰۰۷ ،۲۰۱۴

۳

ازبکستان

۲

۲۰۰۸ ،۲۰۱۱

۴

ژاپن

۱

۲۰۰۹

۵

استرالیا

۱

۲۰۱۰

۶

کره جنوبی

۱

۲۰۱۲

۷

قطر

۱

۲۰۰۶

ایران

جایگاه فوتبال ایران در آسیا کجاست ؟(+جدول/تحلیل)

تیم های ایران کجای آسیا هستند؟

تیم های ایرانی در لیگ قهرمانان آسیای ۱۰ سال اخیر به قهرمانی نرسیده اند. نتیجه گیری تیم های ایرانی نشان می دهد که ازنظر نتیجه گیری در فوتبال باشگاهی رتبه هفتم را در آسیا در اختیار دارد.

جدول نتیجه گیری تیم های ایرانی در۱۰ سال اخیر لیگ قهرمانان آسیا

رتبه

نام لیگ

قهرمان

فینال

نیمه نهایی

یک چهارم نهایی

۱

کره جنوبی

۴

۶

۱۰

۱۸

۲

ژاپن

۲

۲

۶

۱۱

۳

چین

۲

۲

۲

۵

۴

استرالیا

۱

۲

۲

۳

۵

قطر

۱

۱

۲

۶

۶

عربستان

۳

۸

۱۵

۷

ایران

۲

۳

۸

۸

امارات

۱

۳

۴

باتوجه به نتایج واعداد جداول اعلام شده به نظر می رسد که فوتبال ایران تنها تیم ملی اش را دارد که می تواند به نتیجه گیری آن افتخار کند. تیم ملی ای که در رنکینگ فیفا در رتبه اول قرار گرفته و البته در گروه اول مسابقات جام جهانی در رتبه دوم مسابقات قرار گرفته است. ایران از ۲ بازی ۴ امتیاز کسب کرده و این امید وجود دارد که مانند دوره قبلی مسابقات مقدماتی جام جهانی مسیر صعود به جام جهانی را با کی روش درست برود والا که اگر به امکانات و تجهیزات و نیروی انسانی اگر باشد ایران نمی تواند به جام جهانی برسد.

انتظار صعود از تیم ملی ایران با سرمربیگری کی روش انتظار عجیبی نیست چون مرد پرتغالی یک بار دیگر با همین امکانات همین کار را برای ایران کرده است اما بد نیست همه بدانند که تیم ملی ایران اگر به جام جهانی برسد با چه امکانات و شرایطی موفق شده.

عصرایران ؛ مهدی شادمانی