به گزارش مهر، در ابتدای این گزارش، سازمان توریسم جهانی به صنعت توریسم به عنوان کلید توسعه، رونق و رفاه کشورها اشاره و اعلام کرده است: تعداد مقاصد گردشگری جهانی به طور مداوم رو به رشد بوده و با افزایشی که در سرمایهگذاری در این صنعت صورت گرفته، تبدیل به پیش برنده اصلی توسعه اجتماعی اقتصادی از طریق خلق شغل و تجارتهای جدید، سودهای صادراتی و گسترش زیرساختارها شده است.
صنعت توریسم عملا به طور توقفناپذیری طی دهههای اخیر رشد کرده که نشان دهنده قدرت و دوام این صنعت با وجود به وقوع پیوستن شوکهای مقطعی است. تعداد مسافران گردشگری جهانی از ۲۵ میلیون نفر در کل جهان در سال ۱۹۵۰ به ۲۷۸ میلیون نفر در سال ۱۹۸۰ و بعد به ۶۷۴ میلیون نفر در سال ۲۰۰۰ و یک میلیارد و ۲۳۵ میلیون نفر در سال ۲۰۱۶ رسید.
درآمدهای جهانی صنعت توریسم از طریق مقاصد بینالمللی از ۲ میلیارد دلار در سال ۱۹۵۰ به ۱۰۴ میلیارد در سال ۱۹۸۰ و بعد از آن به ۴۹۵ میلیارد در سال ۲۰۰۰ و ۱۲۲۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۶ رسید.
الگوهای کلیدی و چشمانداز توریسم بینالمللی در سال ۲۰۱۶
در سال ۲۰۱۶، تعداد کل گردشگران جهانی ۳.۹ درصد یا ۴۶ میلیون نفر نسبت به سال قبل افزایش داشت. این هفتمین سال رشد متوالی بالاتر از حد متوسط بعد از پایان بحران اقتصادی جهان در سال ۲۰۰۹ بود. چنین تداومی از رشد قدرتمند، از دهه ۱۹۶۰ تا به حال به ثبت نرسیده بود.
این در حالی است که رخدادهای منفی امنیتی زیادی هم صورت نگرفت. بعضی جهتهای گردشگری تغییر کردند، اما بیشتر مقاصد توانستند به خاطر تقاضای سفر بالاتر، ارتباط جهانی بیشتر و حمل و نقل هوایی مقرون به صرفهتر، رشد مثبت خوبی را به ثبت برسانند.
با توجه به تقسیمبندیهای سازمان جهانی گردشگری سازمان ملل متحد، منطقه آسیا و اقیانوس آرام بیشترین رشد را از نظر ورودیهای مسافران بینالمللی با ۹ درصد افزایش به ثبت رساندند که بعد از آن آفریقا با ۸ درصد و قاره آمریکا با ۳ درصد جا گرفتند. پربازدیدترین منطقه جهان که اروپاست، با ۲ درصد رشد نتایج مختلطی را به ثبت رساند و دادههای در دسترس برای منطقه خاورمیانه حاکی از این است که تعداد توریستهای ورودی به آن با کاهشی ۴ درصدی مواجه بوده است.
در سال ۲۰۱۶، فرانسه، ایالات متحده، اسپانیا و چین به صدرنشینی خود در زمینه تعداد توریستهای وارد شده در سال ادامه دادند. از نظر درآمد کسب شده از توریستها، باز هم ایالات متحده و اسپانیا در رتبههای اول و دوم هستند و بعد از آنها تایلند قرار دارد که سال گذشته به رتبه سوم رسیده بود. از این منظر چین چهارم است. فرانسه و ایتالیا به رتبههای پنجم و ششم ارتقا پیدا کردند و از نظر تعداد توریستهای ورودی، بریتانیا، مکزیک و تایلند به رتبههای ششم، هشتم و نهم رسیدند.
چین، ایالات متحده و آلمان در صدر توریسم به سمت خارج از کشور در مناطق خود قرار گرفتند و از نظر خرج در این زمینه هم در رتبههای نخست هستند.
چشمانداز طولانیمدت
انتظار میرود بین سال های ۲۰۱۰ تا ۲۰۳۰ هر سال تعداد توریست های واردشده به کشورها در سطح بینالمللی ۳.۳ درصد افزایش پیدا کند و به این ترتیب به ۱.۸ میلیارد نفر تا سال ۲۰۳۰ برسد.
این آمار با استناد به گزارش «توریسم به سمت ۲۰۳۰» منتشرشده توسط سازمان گردشگری جهانی سازمان ملل ارایه شده که میگوید بین سالهای ۲۰۱۰ و ۲۰۳۰، انتظار میرود تعداد توریستهای ورودی در مقاصد رو به توسعه (با رشدی ۴.۴ درصدی در سال) با نرخی دو برابر اقتصادهای توسعه یافته (۲.۲ درصد در سال) افزایش یابد.
سهم اقتصادهای رو به توسعه از بازار جهانی توریسم از ۳۰ درصد در سال ۱۹۸۰ به ۴۵ درصد در سال ۲۰۱۶ افزایش پیدا کرده است و انتظار میرود تا سال ۲۰۳۰، این سهم بازار به ۵۷ درصد برسد.
اگر این اقتصادها بتوانند به چنین سهمی از توریسم جهانی دست پیدا کنند، به این معنی خواهد بود که بیش از یک میلیارد نفر از توریست های واردشده به کشورها در سطح جهان، متعلق به این اقتصادها خواهند بود.
سهم ایران از یک بازار جهانی
آمارهای جداول سازمان جهانی گردشگری در مورد ایران که در ردیف کشورهای آسیای جنوبی جای گرفته، نشان میدهد که در سال ۲۰۱۰، چیزی نزدیک به ۳ میلیون نفر (۲ میلون و ۹۳۸ هزار نفر) از دیگر کشورهای جهان وارد کشور شدهاند که این تعداد در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ به ترتیب به ۴.۹۶۷ میلیون و ۵.۲۳۷ میلیون نفر افزایش پیدا کرده که به ترتیب رشد ۴.۲ و ۵.۴ درصدی را نسبت به سالهای پیش از خود نشان میدهد. با این حال، در سال ۲۰۱۶ تعداد توریستهای ورودی به ایران به رقم ۴.۹۴۲ میلیون کاهش پیدا کرد که نشانگر افت ۵.۶ درصدی نسبت به سال ۲۰۱۵ است.
از نظر درآمدهای کشور از صنعت توریسم، آمارهای سازمان توریسم جهانی حاکی از آن است که در سال ۲۰۱۰، ایران ۲.۴۳۸ میلیون دلار درآمد داشت که این درآمد در سال ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ با به ثبت رساندن رشدی مداوم به ترتیب به ۳.۸۴۱ میلیون دلار و ۳.۸۶۸ میلیون دلار رسیده است.
آماری از درآمدهای صنعت گردشگری ایران از ورود توریستهای جهانی در سال ۲۰۱۶ در این گزارش به ثبت نرسیده است.