همزمان با سفر سرلشکر “محمد حسین باقری” رییس ستاد کل نیروهای مسلح جموری اسلامی ایران به ترکیه و دیدار و گفت و گوی او با مقامات ارشد ترک از جمله با رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه، دو طرف بر مخالفت خود با برگزاری همه پرسی استقلال کردستان عراق تاکید دوباره کردند.
سرلشکر باقری دیروز درباره دیدار ۵۰ دقیقه ای خود با اردوغان در “کاخ سفید” آنکارا به خبرگزاری ایرنا گفت:” در این دیدار دو طرف ایرانی و ترکیه ای تاکید و اعلام کردند که برگزاری این همه پرسی اگر چنانچه اتفاق بیفتد، مبنایی برای آغاز یک سری تنش و درگیری در داخل کشور عراق خواهد بود که تبعات آن دامنگیر کشورهای همجوار خواهد شد.”
این همنوایی در حالی است که در دو ما گذشته و بر سر بحران قطر نیز دو کشور رویکردی تقریبا مشترک در قبال محاصره همه جانبه قطر از سوی همسایگان عرب این کشور در پیش گرفته و دولت آنکارا به گونه ای صریح و همه جانبه و جمهوری اسلامی ایران به طور تلویحی و محتاطانه در کنار دولت دوحه قرار گرفتند.
اگر این دو موضوع اخیر منطقه ای را در کنار تلاش های یک سال گذشته محور مسکو- تهران- آنکارا در قبال حل و فصل بحران سوریه قرار دهیم، می توانیم با قطعیت بیشتری از نزدیک تر شدن مواضع مطقه ای تهران و آنکارا در ماه ها و یک سال گذشته سخن بگوییم.
دولت ترکیه که در بحران سوریه همه تخم مرغ های خود را در سبد مخالفان حکومت بشار اسد گذاشت و همه پل ها را به روی روابط سیاسی و دیپلماتیک خود با حکومت دمشق خراب کرد، در یک سال گذشته با نزدیک شدن به محور روسیه – ایران، تلاش کرده توازنی در سیاست خود در قبال سوریه ایجاد کند و گفت و گوهای سه جانبه در آستانه قزاقستان نیز گواهی بر این مدعاست.
اما سفر اخیر رییس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به ترکیه و دیدار او با عالی ترین مقام آنکارا آن هم در آستانه برگزاری همه پرسی بحث برانگیز استقلال کردستان عراق که حتی ایالات متحده آمریکا نیز بارها خواستار توقف این همه پرسی شده، پیامی جز همراهی تهران – آنکارا در موضوع همه پرسی کردستان عراق برای دولتمردان اربیل ندارد.
مسعود بارزانی رییس اقلیم کردستان عراق که در هفته ها و ماه های گذشته با پافشاری روی موضوع برگزاری همه پرسی به رغم مخالفت های فزاینده منطقه ای و بین المللی گام برداشته ، حالا باید جدیت پیام مشترک تهران و آنکارا را در مخالفت با همه پرسی دریافته باشد.
ایران و ترکیه برگزاری همه پرسی استقلال کردستان عراق را در شرایط کنونی خاورمیانه سبب پیچیده تر شدن بحران های امنیتی منطقه می دانند و از همین رو تلاش دارند با فرستادن “سیگنال” هایی به دولت اقلیم کردستان عراق، آنها را از مسیر در پیش گرفته منصرف سازند.