براساس آمار رسمی ۸میلیارد دلار در سال ۹۵ درآمد ورود گردشگران به ایران است
گردشگری خارجی در فروردین ماه در استان فارس با رشد ۵۹ درصدی و استان اصفهان با رشد ۸۵۰ درصدی نسبت به مدت مشابه آن در سال گذشته روبهرو بودهاند.
قطار گردشگری ایران روی ریل افتاده است. آمارهای رسمی نشان میدهد ایران در بهار گرشگردی خود بهسر میبرد و همزمان شیراز و اصفهان دو نگین گردشگری ایران با رشد بالای گردشگر مواجه شدهاند.
۸ میلیارد دلار در سال ۹۵ حاصل قدم گذاشتن این گردشگران به داخل مرزهایی ایران است. مرزهایی که حالا درهای خود را برای ورود گردشگران خارجی باز کرده تا درآمد بیشتری را در سال ۹۶ از آن خود کند.
شاید بپرسید چرا تمام تلاشها بر رونق توریست خارجی ختم میشود؟ توریست خارجی در صنعت گردشگری هر کشوری بسیار مهم است، چرا که خروج ارز از کشور مبدا و هزینه آن در کشور مقصد سود مطلوبی را به اقتصاد آن تزریق میکند. پولی که بر روی کسب و کارهای کوچک از جمله فعالان خرد صنایع دستی نیز تاثیر میگذارد و علاوه بر رونق اقتصادی مشاغل متعدد، کشور مقصد گردشگری میتواند بر روی درآمدی که از میزبانی گردشگران نسیبش میشود، حساب کند و آن را از تکیه بر درآمدهای فروش انرژی از جمله نفت نجات دهد.
ایران در آخرین گزارش مجمع جهانی اقتصاد گرچه همچنان جزو اولین مقاصد ارزان گردشگری دنیا بوده اما توانسته با احتساب تمامی شاخصها از ۷، رقم ۳.۴ را بدست آورد که به نسبت گزارش قبلی با رشد یک دهم درصدی همراه بوده است. ویژگی که بسیاری از گردشگران را به واسطه آن به خود جذب کرده است، «کشوری با بیشترین جاذبههای گردشگری اما با کمترین هزینه». البته شاید این ویژگی آن قدرها هم منفی نباشد زمانی که سبب جذب گردشگرانی از میان ۱۰ کشور برتر صنعت گردشگری اسپانیا، فرانسه، آلمان، ژاپن، بریتانیا، آمریکا، استرالیا، ایتالیا، کانادا، سوئیس شود.
شیراز و اصفهان دو شهر تاریخی و فرهنگی ایران از آغاز سال ۹۶ تا کنون پذیرای گردشگران خارجی بوده است و همین سبب شده تا شهروندان و توریستهای ایرانی حتی در فضای مجازی آن را بازتاب دهند. امید یکی از کاربرانی است که به شهر شیراز سفر کرده و نوشته است: «از هر سوی تخت جمشید صدای گردشگران آلمانی، فرانسوی، ایتالیایی، انگلیسی و چینی میآید. تا به حال این همه توریست غربی یک جا ندید بودم.»
افزایش ۵۹ درصدی گردشگران خارجی در فروردین ۹۶
اما آیا آمارها این موضوع را تایید میکنند؟ مصیب امیری، مدیر کل میراث فرهنگی استان فارس در گفت و گو با خبرآنلاین از افزایش ۵۹ درصدی گردشگران خارجی در فروردین ۹۶ نسبت به فروردین ۹۵ خبرداد.
به گفته او، استان فارس در فروردین ماه سال ۹۵، ۴۳ هزار و ۴۵۴ نفر بازدید داشته است. این آمار در حالی است که تعداد گردشگران خارجی در فروردین سال ۹۶، ۶۹ هزار و ۱۷۲ نفر بازدید بوده است.
امیری معتقد است که این آمار در اردیبهشت ماه نیز افزایش خواهد داشت چرا که همچنان شاهد ثبت حضور گردشگر در این استان هستند. البته آن طور که مدیرکل میراث فرهنگی استان فارس میگوید اتفاقات خوشایند دیگر هم رخ داده و آن هم «کاهش میانگین سنی توریستهای خارجی» با ورود گردشگران خارجی جوان به استان فارس است.
به گفته امیری، تعداد گردشگران خارجی استان فارس در سال ۹۰، ۸۵هزار و ۶۶۸ نفر بازدید و سال ۹۱، ۷۲هزار و ۳۹۵ نفر بازدید بوده که براساس این آمار ورود گردشگران خارجی در سال ۹۱ به نسبت سال ۹۰ با ۱۵ درصد افزایش روبهرو بوده است. همچنین در سال ۹۲ این استان ۱۲۰ هزار و ۴۲ نفر بازدید داشته که این سال نسبت به سال گذشته (۹۱) با رشد ۶۶ درصدی همراه بوده است.
همچنین براساس آمار مدیر کل میراث فرهنگی استان فارس، تعداد ۲۸۱ هزار و ۸۵۳ نفر بازدید گردشگر خارجی در سال ۹۳ از استان فارس دیدن کردهاند که این سال نیز نسبت به سال ۹۲، ۱۳۵ درصد افزایش داشته است. سال ۹۴ تعداد گردشگران خارجی ۲۸۸ هزار و ۶۹۸ نفر بازدید بوده که این آمار نسبت به سال ۹۳ با رشد ۲ درصدی همراه بوده است. تعداد گردشگران خارجی در سال ۹۵، ۳۹۲ هزار و ۴۶۶ نفر بازدید بوده که این آمار نسبت به سال ۹۴، ۳۶ درصد افزایش داشته است.
رشد ۲۴۶ درصدی گردشگری شیراز در دولت یازدهم
براساس آماری مدیر کل میراث فرهنگی استان فارس، آمار گردشگران خارجی در دولت یازدهم در مقایسه با دولت دهم با رشد فزایندهای روبهرو بوده است. به گفته او، آمار گردشگران خارجی از سال ۹۰ تا ۹۲، ۲۷۸ هزار و ۱۰۵ نفر بازدید و از سال ۹۳ تا ۹۵، ۹۶۳ هزار و ۱۷ نفر بازدید بوده است. آمار مقایسهای تعداد گردشگران در دولت یازدهم با دولت قبل حکایت از رشد ۲۴۶ درصدی دارد.
گردشگری داخلی روی ریل رونق
آمار اما نشان میدهد که این رشد تنها به گردشگری خارجی معطوف نمیشود. به گفته امیری، آمار بازدید گردشگران داخلی در فروردین ماه سال ۹۵ نیز یک میلیون و ۵۳۹ هزار ۶۹۴ نفر بازدید بوده است. همچنین این آمار در فروردین ماه سال جاری به یک میلیون و ۶۴۲ هزار و ۶۹۴ نفر بازدید رسیده که آمار بازدید گردشگران داخلی به نسبت سال ۹۵، ۶ درصد افزایش داشته است.
فرانسویها بیشترین گردشگران فارس
شاید این سوال هم ذهن شما را به خود مشغول کرده باشد که توریستهایی که ایران را برای گردشگر انتخاب کردهاند از چه کشورهایی بودهاند؟ براساس آمار مدیر کل میراث فرهنگی فارس، فرانسه با ۱۰ هزار و ۷۷۴ نفر بازدید و تایلند با ۸۱۰ نفر بازدید، کشورهایی بودهاند که بیشترین و کمترین گردشگر را در فروردین ماه در استان فارس داشتهاند. فرانسه، آلمان، ایتالیا، اسپانیا، هلند، سوئیس، چین، استرالیا، اتریش و تایلند از جمله کشورهایی بودهاند که در فروردین ماه سال ۹۶ به استان فارس برای دیدن جاذبههایش سفر کردهاند.
سهم نیمه جهان از گردشگران خارجی
اما سهم نیمه جهان از این گردشگران خارجی چه بود؟ محسن یار محمدیان معاون گردشگری استان اصفهان در گفتوگو با خبرآنلاین میگوید: ۸۵ هزار گردشگر در ایام عید و تا آخر فروردین ماه به اصفهان آمدند که تا کنون سابقه نداشته است. سال گذشته (۹۵) آمار گردشگران خارجی در فروردین ماه ۱۰ هزار نفر و سال ۹۴ تعداد این گردشگران ۵ هزار نفر بوده است.
به گفته او، آمار ورود گردشگران خارجی در ایام نوروز به نسبت سال گذشته ۸۵۰ درصد رشد داشته که به عبارت دیگر تعداد گردشگران ۸.۵ برابر شده است.
رشد ۵۰۰ درصدی گردشگری اصفهان در دولت یازدهم
براساس آمار معاون گردشگری استان اصفهان، تعداد گردشگران خارجی تا پایان سال ۹۱ و ۲ ماه پیش از استقرار دولت یازدهم۶۰ هزار نفر بوده که پایان سال ۹۴ این آمار به ۲۴۸ هزار نفر رسیده که این آمار در سال ۹۵ بدون احتساب ۲ ماه پایانی به بیش از ۳۰۰ هزار نفر گردشگر خارجی رسیده است. مقایسه آمارهای سال ۹۱ با سال ۹۵ نشان میدهد که تعداد گردشگران خارجی در دولت یازدهم با رشد ۵۰۰ درصدی نسبت به دولت قبل در استان اصفهان همراه بوده است.
او دلیل این این رشد فزاینده را حل و فصل مشکلات سیاست خارجی و دستاورد برجام میداند و میگوید: چند هفته پیش گروهی از خبرنگاران چینی به اصفهان آمده بودند. سرپرست این گروه به صراحت گفت که ما بعد از برجام متوجه رشد صنعت گردشگری در ایران شدیم.
یار محمدیان میافزاید: دومین دلیل میتواند حضور معاونت گردشگری در نمایشگاههای بین المللی باشد. توزیع سیدی و دیویدیهای ۷ زبانه گردشگری در ایران در نمایشگاههای بینالمللی بخشی از فعالیت ما برای شناساندن ایران به کشورهای دیگر است.
به حتم رشد فزاینده گردشگری در دو استان فارس و شیراز نشان میدهد که سایر استانهای گردشگری پذیر ایران نیز رونق بیشتری نسبت به سال قبل داشته و هر ساله قطار گردشگری داخلی و خارجی در ایران با سرعت بیشتری به جلو حرکت میکند.
زهرا داستانی/ خبرآنلاین