آخرین گزارش مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی نشان می دهد با وجود سهم ۶۰ درصدی نفت در رشد مثبت اقتصادی ایران در سال ۱۳۹۵ بر پایه آمارهای رسمی، بخش کشاورزی با رشد بیش از پنج درصد، رتبه دوم را از آن خود کرد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی ایرنا، عملکرد بخش کشاورزی در ایجاد ارزش افزوده تابعی از عواملی همچون میزان بارندگی، جریان های سطحی، سطح زیرکشت و میزان استحصال آب از منابع آب زیرزمینی است.
نتیجه این وضعیت، رشد به طور تقریبی مستقل عملکرد بخش کشاورزی از چرخه های تجاری (رونق و رکود) در اقتصاد ایران بوده است.
آنگونه که مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی از آمارهای مربوط به حساب های ملی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و مرکز آمار ایران استخراج کرده است، رشد ارزش افزوده بخش کشاورزی در دوره ۱۳۹۴- ۱۳۸۶ کمتر از ۵ درصد بود؛ به غیر از سال های ۱۳۹۴ و ۱۳۸۸ که این میزان فراتر از پنج درصد رفت.
بر این اساس رشد بخش کشاورزی در سال ۱۳۸۶ برابر ۲٫۹ درصد بود و در سال بعدی به منفی ۲۳ درصد افت کرد اما در سال های ۱۳۸۸ و ۱۳۸۹ بار دیگر مثبت شد و به ترتیب به ۹٫۴ درصد و ۴٫۹ درصد رسید.
بخش کشاورزی ایران در سال ۱۳۹۰ با وجود آنکه رونق اقتصادی کشور به دلیل افزایش چشمگیر صادرات نفت اوج گرفت، رشد منفی ۰٫۱ درصدی را تجربه کرد اما در سال های بعد و در بازه زمانی ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۴ به ترتیب رشد ۳٫۷ درصدی، ۴٫۷ درصدی، ۳٫۸ درصدی و ۵٫۵ درصدی را پشت سر گذاشت؛ یعنی اینکه در دوره رکود اقتصادی، رشد بخش کشاورزی مثبت شد.
بانک مرکزی و مرکز آمار ایران رشد بخش کشاورزی را در ۹ ماهه سال ۱۳۹۵ به ترتیب ۴٫۲ درصد و ۵٫۷ درصد اعلام می کنند اما ارزیابی مرکز پژوهش های مجلس از جدیدترین برآوردهای وزارت جهادکشاورزی از تولید انواع اقلام محصولات کشاورزی تا پایان سال ۱۳۹۵ نشان می دهد رشد ارزش افزوده بخش کشاورزی (به قیمت ثابت) در سال ۱۳۹۵ نزدیک به ۵٫۷ درصد خواهد بود که نسبت به برآوردهای پیشین این مرکز با افزایش همراه است.
** میدانداری نفت خام و گاز طبیعی در رشد اقتصادی
از ویژگی های بخش نفت این است که ستانده این بخش تاثیرپذیری بسیار پایینی از تولیدات سایر بخش های اقتصادی دارد اما فعالیت های مرتبط با آن از راه های مختلف مانند هزینه های جاری و عمرانی که در بخش خدمات عمومی و ساختمان دولتی هزینه می شوند، بر ستانده سایر بخش های اقتصادی تاثیرگذار است.
روند تغییر رشد ارزش افزوده بخش نفت برای دوره زمانی ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۴ و پیش بینی مرکز پژوهش های مجلس از این رشد در سال ۱۳۹۵ نشان می دهد این رقم در این بازه زمانی هیچگاه به پنج درصد نرسید و بهترین عملکرد مربوط به سال ۱۳۹۳ با رشد ۴٫۸ درصد بود.
نکته قابل تامل آنکه بررسی حساب های ملی مرکز آمار ایران گویای آن است که رشد ارزش افزوده این بخش در سال ۱۳۸۶ رقم ۱٫۱ درصدی را ثبت کرد اما در سال های ۱۳۸۷ و ۱۳۸۸ به منفی ۰٫۸ درصد و منفی ۵٫۴ درصد رسید.
رشد ارزش افزوده بخش نفت خام و گاز طبیعی در سال ۱۳۸۹ بار دیگر به مثبت ۴٫۲ درصد رسید اما از سال ۱۳۹۰ رو به کاهش گذاشت (منفی یک درصد) و در سال ۱۳۹۱ و اوج تحریم ها به منفی ۳۷٫۴ درصد بالغ شد.
بر اساس برآوردهای مرکز پژوهش های مجلس، در دولت یازدهم رشد ارزش افزوده صنعت نفت از منفی ۸٫۹ درصد در سال ۱۳۹۲ به مثبت ۴٫۸ درصد در سال ۱۳۹۳ و مثبت ۳٫۶ درصد در سال ۱۳۹۴ رسید.
بر این اساس رشد بخش نفت در سال های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۲ به دلیل اعمال تحریم های بین المللی منفی بود اما در سال های ۱۳۹۳ و ۱۳۹۴ (به دلیل تعلیق تحریم ها در سال ۱۳۹۳ و اجرای برجام در ۲ ماه پایانی سال ۱۳۹۴) این رقم مثبت شد.
برخلاف سال های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۴ که برای اقتصاد ایران بویژه بخش نفت دشوار بود، سال ۹۵ سالی است که بخش نفت می تواند بهترین عملکرد خود را نه تنها در چند ساله اخیر بلکه در بیش از سه دهه اخیر داشته باشد.
دلیل این امر نیز مربوط به رفع تحریم نفت ایران و امکان پذیر شدن افزایش تولید و صادرات نفت کشور در این سال است.
بر اساس آمار اعلامی بانک مرکزی و مرکز آمار ایران رشد بخش نفت در ۹ ماهه سال ۹۵ به ترتیب برابر ۶۵٫۴ درصد و ۸۵٫۴ درصد بوده است.
برآورد مرکز پژوهش های مجلس از رشد ارزش افزوده بخش نفت در سال ۱۳۹۵ با توجه به آخرین آمار در دسترس و تحولات مورد انتظار تا پایان امسال حاکی از آن است که رشد ارزش افزوده بخش نفت در سال ۱۳۹۵ حدود ۵۹٫۹ درصد بود که نسبت به برآورد پیشین افزایش داشته است.
دلیل این افزایش مربوط به دریافت آمار جدید از وضعیت تولید و صادرات نفت کشور در قیاس با آمارهای پیشین است.