معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران گفت: کشاورزان استان در سال زراعی 94-95(مهر سال قبل تا مهر سال جاری ) مشکل کم ابی نداشته و لذا زمین بدون کشت در مازندران نداشتیم.
عزیزالله شهیدی فر اظهار کرد: بر اساس آمار هواشناسی و آب منطقه ای مازندران ،سال زراعی گذشته سال پرآبی بوده است و کشاورزان کمتر مشکل تامین آب برای زراعت داشته اند.
بر اساس آمار هواشناسی ، در سال زراعی (94-95) 792 میلیمتر باران در مازندران باریده که به نسبت مشابه سال زراعی گذشته هشت درصد بیشتر بوده است.
مازندران دارای 2سد بزرگ شهید رجایی و البرز و هشت سد کوچک با ظرفیت 324 میلیون مترمکعب است که سال زراعی گذشته به طور میانگین 85 درصد ظرفیت شان پر شده بود.
معاون جهاد کشاورزی مازندران در عین حال به اهمیت تامین آب برای برنجکاری به عنوان محصولی که بیشترین اب را نیاز دارد اشاره کرد و ادامه داد: هر چند بارندگی های به هنگام سال زراعی گذشته ، درشخم زنی ، آماده سازی و آب تخت کردن زمین های شالیزاری موثر بوده است، اما شماری از کشاورزان در مناطقی از استان برای جبران کمبود آب سطحی از آب چاه های کشاورزی استفاده کردند.
شهیدی فر با اشاره به اینکه در سال آبی 94-95،حدود 300میلیون متر مکعب آب از طریق آببندان های مازندران نیز برای مصارف کشاورزی استفاده شده است، ادامه داد: 800 قطعه آببندان با ظرفیت 350 میلیون متر مکعب هم در مازندران وجود دارد که از مهم ترین منابع تامین آب شالیزارهای استان است.
مازندران 210هزار هکتار زمین شالیزاری دارد که سالانه با تولید بیش از 950هزار تن انواع برنج ، حدود 42درصد برنج مورد نیاز کشور را تامین می کند.
معاون جهاد کشاورزی مازندران به اهمیت ساخت 2 سد بزرگ و مهم هراز و گلورد برای جلوگیری از به هرز رفتن آب های سطحی و جبران کمبود آب اشاره کرد و گفت: با ساخت این 2 سد مشکلات کمبود آب زمین های 110هزار هکتاری دشت هراز( آمل ، بابل ، محمودآباد، فریدونکنار ، بابلسر ) و 54هزار هکتاری دشت شرق استان ( نکا، بهشهر و گلوگاه ) بر طرف می شود.
حجم بارندگی سالانه در مازندران 15 میلیارد متر مکعب برآورد می شود که حدود 9 میلیارد متر مکعب آن طبق آمارهای رسمی شرکت آب منطقه ای و هواشناسی تبخیر می شود و تنها حدود 6 میلیارد متر مکعب آن در دسترس قرار می گیرد که از این میزان چهار میلیارد متر مکعب آب های سطحی است.
شهیدی فر به اهمیت اجرای طرح زهکشی ، تسطیح ،تجهیز و نوسازی زمین های کشاورزی استان مازندران اشاره کرد و گفت: هنوز حدود 100هزار هکتاراز زمین های پایین دست به دلیل نداشتن زهکش،در6 ماهه دوم سال غرقاب و شرایط برای کشت محصولات پاییزه مناسب نیست.
معاون جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به اینکه 50 درصد زمینهای کشاورزی مازندران به کشت محصولات پاییزه اختصاص دارد، گفت :با انجام زهکشی ، تسطیح ، نوسازی و حمایت از کشت پاییزه به دلیل عدم نیاز به منابع آبی میتوان وضعیت تولیدات محصولات کشاورزی را بهبود بخشید.
برنج،گلزا ، گندم،جو، سویا، ذرت، نباتات علوفه ای ، انواع سبزی و صیفی از مهمترین محصولات زراعی استان مازندران است.
از آنجاییکه تا 90 درصد دانه های روغنی مورد نیاز کشور وارداتی است ، توجه به کشت دانه روغنی کلزا در زمین های شالیزاری استان های شمالی می تواند علاوه بر افزایش درآمد کشاورزان ، مانع خروج ارز کشور شود.
البته در سه سال اخیر با حمایت ویژه دولت یازدهم سطح زیر کشت دانه روغنی کلزا روندی رو به رشد دارد و طبق آخرین آمار تاکنون قرار داد کشت حدود 14هزار هکتار دانه روغنی کلزا با کشاورزان استان در سال جاری منعقد شده است.
استان مازندران با داشتن بیش از 300 هزار هکتار زمین کشاورزی و 160 هزار هکتار باغ در تولید هفت نوع محصول رتبه اول و هشت نوع دیگر رتبه دوم و سوم کشور را دارد.