معاون عملیات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال گفت: از اواخر مردادماه سال جاری تاکنون ، ۲میلیون و۲۰۰ هزار بشکه نفت خام سوآپ (معاوضه) کشورهای حاشیه خزر در پایانه نفتی نکا تخلیه و به پالایشگاه‌های نفت تهران و تبریز انتقال داده شده است.

  با از سر گیری مرحله سوآپ و انتقال بیش از ۲میلیون بشکه نفت در سال جاری از طریق خط لوله ۳۲اینچ نفت شمال ، این کار پس از حدود هشت سال توقف به مرحله پایداری رسیده است.
ایران از طریق سوآپ، نفت تولیدی کشورهای حاشیه دریای خزر مانند قزاقستان و ترکمنستان را در پایانه نکا تخلیه و به ازای آن در پایانه های جنوبی کشورمان، نفت تحویل مشتریان می دهد.
عملیات معاوضه نفت خام همسایگان شمالی که سواپ نامیده می شود، مزایایی مانند درآمدزایی، کاهش هزینه حمل نفت به پالایشگاه های شمال کشور، کاهش تردد نفت کش های جاده ای، تقویت جایگاه ایران در بازار جهانی و تبدیل ایران به قطب ترانزیت حامل های انرژی در منطقه را به دنبال دارد.
شیرافکن قربانی معاون عملیات شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با بیان اینکه تاکنون بیش از ۵۰کشتی نفت خام در منطقه پایانه نفتی نکا پهلو گرفته است ،افزود: با افزایش حجم نفت خام تحویلی شرکت‎های سوآپ کننده خارجی و با توجه به برنامه‎ریزی انجام شده در سطح وزارت نفت، می‎توان به افزایش ظرفیت قابل توجه این طرح در سال جاری امیدوار بود.
قربانی ظرفیت فعلی تاسیسات و خطوط لوله منطقه شمال را ۳۷۰ هزار بشکه در روز اعلام کرد و افزود: این ظرفیت با برخی تغییرات قابلیت افزایش به ۵۰۰ هزار بشکه در روز را نیز دارد.
دولت یازدهم در روزهای پایانی کار خود توانست، ضمن جبران اشتباه دولت دهم در قطع یکباره سوآپ (معاوضه) نفت، به وعده خود برای احیای این امر عمل کند تا جایگاه کشور را در بازار جهانی انرژی ارتقا دهد.
به گفته کارشناسان قطع سوآپ نفت خام در پی دستور وزیر نفت دولت دهم خسارات فراوانی به کشور تحمیل کردو علاوه بر تخریب جایگاه ایران به عنوان مسیر اصلی ترانزیت انرژی در منطقه ،دیوان داوری نیز ایران را به پرداخت جریمه محکوم کرد.
همچنین خطوط لوله و تاسیسات احداث شده در پایانه نفتی شمال نیز سال ها به حال خود رها شد و در طول این سال ها، برای جلوگیری از تخریب خط لوله احداث شده، هر از چند گاهی، نفت خام از سمت پالایشگاه تهران به این خط لوله تزریق می شد تا با گردش نفت خام، خط لوله دچار آسیب بیشتر نشود.
شرکت خطوط لوله و مخابرات نفت منطقه شمال ۶۲۰ کیلومتر لوله نفت را در ۲ استان مازندران و گلستان تحت پوشش دارد./ ایرنا