مجری می کوشید این تلقی صورت پذیرد که انگار دولت از هر سه روحانی شکایت کرده اما انصاری با دقت و مهارت موضوع را تنها و تنها به یک نفر منحصر کرد و تازه نامی نیاورد هر چند که اشارات او کاملا گویا بود.

عصر ایران؛ مهرداد خدیر- در ادامه حضور اعضای کابینه در برنامه های مختلف تلویزیونی به مناسبت هفته دولت  و هر چند این هفته تمام شده اما چهارشنبه شب – 10 شهریور 1395- مجید انصاری معاون حقوقی رییس جمهوری  در شبکه سه حاضر شد.

مجری که به شکل آشکاری از اتاق فرمان هدایت می شد انگار مأموریت داشت معاون حقوقی رییس جمهوری را به خاطر بحث شکایت های اخیر به چالش بکشد و از این رو از او خواست نظر دولت را درباره نقد بگوید.

وقتی انصاری اعلام کرد از نقد استقبال می کنیم  مجری فرصت را مناسب شمرد تا به هدف خود برسد و پرسید: پس چرا از روحانیون شکایت کرده اید؟

تا اگر انکار کند به خبر رسانه ای شده اخیر استناد شود و اگر تأیید کند آنگاه سخنان قبلی در استقبال از نقد را یادآور شود و از سوی دیگر دولت را در تقابل روحانیت ترسیم کند. دولتی که در رأس آن یک روحانی است و معاون حقوقی آن نیز هم یک روحانی و هم عضو ارشد یک تشکل روحانی.

مجید انصاری اما با صراحت و بدون لکنت گفت: «هنجارشکنی، اهانت و توهین به مقامات جرم آشکار و خلاف قانون است و قانون مجازات اسلامی برای مرتکبین این جرم، مجازات تعیین کرده و دادستان‌ها موظف هستند با جرم آشکار برخورد کنند و در عین حال با معاونت‌های حقوقی سایر دستگاه‌ها در دفاع از حقوق عمومی هیچ مسامحه‌ای نداریم و برای طرح دعوا نسبت به آنچه اهانت شده و حق کشی می‌شود در محاکم دادگستری طرح شکایت می‌کنیم و در این رابطه ملاقات‌هایی با قوه قضاییه داشتم و در نظر داریم تعامل حداکثری با قوه قضاییه داشته باشیم تا به این پرونده‌ها رسیدگی سریع شود».

وی در عین حال تصریح کرد: «خوشبختانه در قوه قضاییه نیز این عزم و اراده وجود دارد و تأکید رییس جمهور همواره بر این بوده که از طرح دعوا خودداری شود و با گذشت برخورد شود و در بسیاری از موارد از شکایت صرف نظر شده است. پیگیری و اقدام برای جلوگیری از هرج و مرج و آشفته کردن آرامش و فضای عمومی کشور یک امر ضروری است که اقدام کردیم و نسبت به موارد اخیر هم طرح شکایت از توهین‌کنندگان  ونه نقد کنندگان داشته‌ایم».

مجری ابتدا اصرار داشت داعیه نقد پذیری دولت را با استناد به شکایت ها به چالش بکشد و بعد کوشید نزدیک به نیم ساعت از برنامه را به انتقاد از معاون حقوقی اختصاص دهد که چرا از یک روحانی – که احتمالا می تواند حجت الاسلام سید حمید زیارتی مشهور به روحانی – باشد شکایت کرده است و در مقام مدافع روحانی منتقد دولت ظاهر شد.

پس از آن که آقایان سید احمد خاتمی در نماز جمعه تهران و سید احمد علم الهدی در نماز جمعه مشهد و سید حمید زیارتی در همایش « از نهضت مشروطیت تا انقلاب اسلامی» از دولت انتقاد کردند معاونت حقوقی ریاست جمهوری اعلام کرد از برخی روحانیون  شکایت خواهد کرد اما منظور نه امام جمعه مشهد بود و نه خطیب نماز جمعه تهران که درباره موضوعات فرهنگی و سیاسی نکاتی را مطرح کرده بودند حال آن که حمید روحانی یا زیارتی الفاظ متفاوتی به کار برده و گفته بود:

« آقای روحانی باید به جرم خیانت به کشور و دروغ و دوری از ولایت محاکمه شود.»

مجری سیمای جمهوری اسلامی اما معاون حقوقی رییس جمهوری  اسلامی ایران را مؤاخذه می کرد که چرا از این فرد شکایت کرده در حالی که حکم نهایی را دستگاه قضایی و در این مورد خاص احتمالا دادگاه ویژه روحانیت صادر می کند و صرف شکایت محکومیتی به بار نمی آورد.

تلاش اول این بود که نقد پذیری دولت به چالش کشیده شود. تکاپوی دوم این که این انگاره شکل گیرد که دولت در تقابل با روحانیت است و انصاری یادآور شد خود رییس جمهوری و او نیز روحانی اند و وقتی قانون اساسی تصریح کرده رهبر نیز در برابر قانون با شهروندان دیگر برابر است دیگر افراد به طریق اولی نمی توانند مستثنا باشند.

سومین کوشش مجری حول آن بود که این تلقی صورت پذیرد که انگار دولت از هر سه روحانی شکایت کرده اما انصاری با دقت و مهارت موضوع را تنها و تنها به حمید روحانی منحصر کرد  تازه نامی نیاورد هر چند که اشارات او کاملا گویا بود.

دیشب را می توان شبی دانست که صدا و سیما طرفدار نقد شده بود و معاون رییس جمهوری را مواخذه می کرد که چرا از فردی که به «عالی ترین مقام رسمی کشور پس از مقام رهبری»- [ توصیف قانون اساسی از جایگاه رییس جمهوری] تهمت خیانت و دروغ گویی وارد آورده شکایت کرده و انگار این سازمان خود اهل شکایت نبوده است. البته انصاف این است که بگوییم در دوره جدید از حجم شکایت ها و برخوردها به شکل معتنابهی کاسته شده است.

اوج گفت و گو را اما می توان آنجا دانست که مجری احساس کرد می تواند میهمان را با اصطلاح اهل شطرنج  در وضعیت «آچمز» قرار دهد و پس از آن که انصاری گفت «‌دولت از نقد اخلاقی و منصفانه استقبال می کند ولی در برابر تخریب و تهمت نه به خاطر خود که در دفاع از حقوق عامه کوتاه نمی آید» بلافاصله پرسید: « مثلا اگر کسی بگوید ” برجام، بی اثر بوده است” این را شما نقد می دانید یا تخریب»؟!

معاون حقوقی رییس جمهوری هم بی درنگ پاسخ داد: این نه نقد است نه تخریب. مجری پرسید اگر نه نقد است نه تخریب پس چیست؟  انصاری هم گفت: «یک جمله بی اساس و توضیح می دهیم که چقدر برجام اثرگذار بوه است».

احساس می شد قرار بوده مجید انصاری به شکل ماهرانه ای گوشه رینگ قرار گیرد وبه خاطر یک فقره شکایت از یک فرد خاص کل دولت متهم به شکایت از نهاد روحانیت شود اما مجید انصاری این فضا را ایجاد نکرد و تن نداد.

مجری اما دست بردار نبود و می گفت چرا منتظر نماندید مدعی العموم شکایت کند و معاون حقوقی رییس جمهوری از پس این سؤال هم برآمد و گفت: من خودم قاضی بازنشسته دادگستری و عضوی از مجموعه قضایی هستم. شاید مدعی العموم فرصت نداشته باشد یا در این زمینه با خبر نشود یا در اولویت قرار ندهد این مانع شکایت دیگری نیست ضمن این که باز در نهایت قوه قضاییه حکم صادر می کند و آنگاه از روابط خوب و تعامل دولت با این دستگاه خبر داد.

هر چند این قلم نیز مانند کثیری از فعالان رسانه ای علاقه ای به مقوله شکایت نداریم ولی نمی توان عالی ترین مقام حقوقی دولت را به خاطرطرح شکایت از یک فرد اتهام زننده مورد مؤاخذه قرار داد. جالب این که مجری مدام هشدار می داد ممکن است در دولتی دیگر شما در مقام منتقد قرار گیرید و انگار نه انگار که انصاری آن همه توضیح داده بود که نقد یک بحث است و ناسزاپراکنی مقوله ای دیگر.

اگر صدا و سیما واقعا باور به نقد دارد و هر شکایتی را مذموم می داند چرا این باور را تنها درباره دولت و آن هم وقتی دولت در ید اصول گرایان نیست به منصه ظهور می رساند و به عرصه های دیگر نمی گستراند؟

به نظر می رسد عقب نشینی اخیر وزیر ارشاد که انتقاد شخص رییس جمهور را در پی داشت این تصور را دربرخی از پایگاه های مخالف دولت ایجاد کرده که اگر حمله کنند مقام دولتی عقب می نشیند.

مجید انصاری اما در موضع تدافعی قرار نگرفت و گوشه رینگ نرفت و آچمز هم نشد…